Deset rad pro budoucí prváky

28. 8. 2015 | Rady maturantům

Určitě nenajdu tu správnou učebnu ve správný čas. Nebo zapomenu, kdy mám zápis a nepodaří se mi to včas zjistit. A co když nebudu vědět, kolik mám mít kreditů pro postup do dalšího ročníku a oni mě prostě vyhodí? Podobné pesimistické myšlenky se honí hlavou asi každému, kdo byl přijat na vysokou školu. Naše tipy vám pomůžou nejen přežít, nakonec totiž možná zjistíte, že vejška je taky zábava.

1. Nepanikařte

Vždycky se najde někdo, kdo je ochotný vyděšeným či ztraceným prvákům pomoct. Starší spolužáci jsou protřelejší a vědí, jak to na dané fakultě chodí. Pokud hledáte někoho, kdo ví opravdu téměř všechno, ptejte se na vrátnici. Kdo jiný má větší přehled o všem, co se na univerzitní půdě šustne?

2. Moudrý rádce – zachránce

Pokud máte na tomtéž oboru staršího kamaráda či kamarádku, máte takřka vyhráno. Nejen, že vám prodá třeba učebnici z anatomie se slevou, ale ještě vám poradí na které zkoušky se opravdu vyplatí šrotit se a které dáte levou zadní. A taky vás může provést fakultou, takže se pak budete ztrácet na cestě ke své učebně o něco míň.

3. Seznamte se s kredity

Je sice fajn mít splněnou fůru předmětů z celého studia během prvního semestru, ale málokdo zvládne o zkouškovém období čtyři zkoušky v jednom týdnu. Zjistěte si, kolik kreditů potřebujete pro postup do dalšího semestru a rozvrhněte první semestr tak, abyste ho měli volnější. Přece jen se s prostředím vysoké školy teprve seznamujete a je lepší ho poznávat i prostřednictvím jiných pohledů na město, v němž studujete, než jaký se vám naskýtá z okna fakultní budovy.

4. Řešte včas ubytování

Možností, kde během studia bydlet, máte hned několik: ve sdíleném bytě s kamarády, na koleji či u rodičů doma. Další variantou je dojíždění. Každá varianta má své plusy a mínusy. Pokud se ale chcete hlásit o kolejní ubytování, hlídejte si termíny přihlášek a zvažte možnosti. Můžete se jet i do vyhlédnutých prostor podívat, abyste pak nebyli nemile překvapeni.

5. Založte si facebookovou skupinu

Že tato sociální síť podstatně zlehčuje komunikaci, je samozřejmé. A vzhledem k tomu, že facebookový účet má dnes už asi každý student, není problém založit si jako třída nebo kruh facebookovou skupinu, kde můžete řešit vše – tím, co bylo v průběžném testu počínaje, k tomu, kam půjdete večer na pivo, konče.

6. Čerpejte studentské výhody

Jako student, tedy osoba soustavně se připravující na výkon budoucího povolání, máte do 26 let nárok na spoustu slev. Je škoda se o ně nezajímat a nevyužít je, dokud můžete. Jde mimo jiné o slevy na dopravu, na vstupy do muzeí a galerií, na koncerty a festivaly…

7. V knihách stojí vše

Dobře zásobená knihovna je zárukou nejen dobré fakulty, ale i úspěšného studia. Možná si říkáte, že v dnešní době přece všecko stáhnete z internetu. Jenže to tak vůbec být nemusí. Spoustu odborné literatury, kterou budete potřebovat k psaní seminárních a jiných prací, nenajdete nikde jinde, než právě v knihovně. Placené odborné články k problematice, kterou se právě zabýváte, pak často najdete v elektronické databázi knihovny. Navíc se nemusíte se soustředit jen na knihovnu vaší fakulty. Když už jste studentem dané univerzity, máte obvykle bezplatný přístup i do knihoven ostatních fakult.

8. První zkouškové

Když přijde po poklidném semestru na řadu smršť v podobě prvního zkouškového období, každý student se zapřísahá, že příště udělá všechno jinak, bude se učit průběžně… Předsevzetí jsou dobrá věc, ale tohle nepatří do kategorie těch lehce splnitelných. Rada zní: přimějte se k tomu, abyste začali s učením včas a využívejte předtermíny – pak se vám nenakupí spousta zkoušek do jednoho týdne.

9. Dobrá kavárna poblíž je základ

Pokud jste až dosud nepili kávu, je velká pravděpodobnost, že jako vysokoškoláci ji pít začnete. Proto se vyplatí zmapovat si okolí fakulty a vyhledat příjemnou kavárnu nebo jiný podnik, ideálně takový, kde vás nechají nějakou dobu sedět i s vypitým espressem. Vystačit s financemi totiž není jednoduchá záležitost, to vám potvrdí každý student.

10. Užijte si to!

Kromě starostí přináší období studií také mnoho radostí. Ač vám to tak (hlavně během zkouškového období) nepřipadá, jde o poslední roky bez závažnějších starostí. Užijte si je proto naplno!

zdroj fotografií: freeimages.com