Denně jsem na telefonu sedm hodin. Čtyři z deseti studentů mají problém se závislostí

17. 3. 2021 | Aktuality

závislost na mobilním telefonuBřeznová studie univerzity King‘s College přišla se znepokojivým zjištěním. Téměř 40 procent studentů je závislých na chytrých telefonech. Dotazníkové šetření na 1043 respondentech z londýnské školy také odhalilo souvislost mezi nadměrným užíváním telefonů a kvalitou spánku. A jak jsou na tom čeští studenti? Anketa VysokéŠkoly.cz ukazuje, že se se závislostí se potýkají i oni.

Studie se zúčastnili studenti King‘s College ve věku 18-30 let. Studenti, kteří na telefonu stráví přes den více než čtyři hodiny, nebo ti, co používají telefon po půlnoci, jsou podle studie ve vysokém riziku, že jsou na svých nástrojích závislí. Takzvaný screentime však podle autorů studie není jediným parametrem, který by měl být při určování závislosti brán v potaz.

Nálepku smartphonového „závisláka“ tak dostali i studenti, kteří nezvládají kontrolovat, kolik času na telefonu stráví, nebo ti, co se cítí nesví, když k telefonu nemají přístup. O závislosti vypovídá také to, když člověk tráví čas na telefonu na úkor reálných aktivit. Kvůli tomuto parametru měla pětina respondentů problémy se závislostí navzdory tomu, že jejich screentime byl kratší než dvě hodiny denně.

Mladí lidé jsou závislejší

Podle studie klesá závislost na chytrých telefonech s postupujícím věkem. Zatímco ve skupině mladých do 21 let výzkum ukazuje přes 40 procent závislých, ve skupině studentů nad 26 let je jich jen necelá třetina. Podobného trendu jsme si všimli i v naší anketě. Ptali jsme se studentů, kolik času denně stráví na telefonu a kolik z něj je věnováno aktivitám spojeným se školou.

Helena (19) – Denně na telefonu strávím sedm hodin. Dvě z toho potom věnuji škole.

Anna (22) – Denně jsem na telefonu od hodiny a půl po pět hodin. Často se koukám na telefon jen tak, aniž bych něco potřebovala a jsem třeba na Instagramu, Facebooku anebo Youtube. Poměrově je to tak na třetiny. Jedna třetina padne na školu a práci, druhá padne na zbytečný brouzdaní po netu a poslední třetina se týká aktivit, který mi nepřipadají škodlivý (podle telefonu každý den cvičím, při domácích činnostech poslouchám podcasty nebo si s někým volám nebo píšu).

Mikuláš (23) – Každý den jsem aktivní na telefonu dvě až čtyři hodiny. Z toho by obvykle tak necelá hodina byla za účelem řešení práce nebo školy (teď je to teda asi trošku míň).

Gabriela (26) – Telefon mi hlásí denní průměr dvě hodiny padesát minut, většinu toho času asi sežerou sociální sítě, Spotify a tak, ale využívám ho i na práci. Tam se to ale hodně liší, některý den vůbec a jiný zase hodně.

závislost na mobilním telefonu

Horší spánek

Snad ještě více znepokojující než samotná závislost, je její souvislost s poruchami spánku. King’s College odhalila, že přes dvě třetiny studentů závisláků připouští problémy se spaním.

Situaci studentům v tomto ohledu neusnadňuje ani pandemie, jak pro deník The Guardian potvrdila psycholožka Bernadka Dubicková: „Mnoho mladých lidí během pandemie bojuje se spánkem a mentálním zdravím a špatná kvalita spánku nebo jeho nedostatek mohou být symptomy závislosti a způsobovat mentální problémy.“

„Udržet si zdravé spací návyky je životně důležité pro zdraví a pohodu mladých lidí. Telefony by proto měli odložit alespoň v noci. Třeba tak, že je dají do nabíječky do jiné místnosti, než ve které spí,“ dodává Dubicková. U čtyřiceti dvou procent těch, kteří odložili telefon méně než půl hodiny před spaním, se projevila závislost.

V naší anketě se ukázalo, že většinu dotazovaných nijak neovlivní, když kouká těsně před spaním do telefonu, přesto se i mezi nimi našly výjimky.

Štěpán (22) – Těsně před spaním koukám do telefonu, a to si myslím, že můj spánek ovlivňuje. Nemůžu pak usnout.

Anna (22) – Na telefon se kouknu těsně předtím, než jdu spát a už jsem v posteli. Nastavuji si budík na další den a často si i telefon, když jdu spát, připojím k repráku, nastavím si časovač na vypnutí médií a pustím si k usínání audioknihu. Rozhodně se mi za pomocí telefonu s audioknihou líp usíná, protože pak nemám tendence tolik přemýšlet a oddalovat spánek. Hodně moji kvalitu spánku narušuje, když si nevypnu zvuk a furt mi cinkají nějaké zprávy.

Mikuláš (23) – Na telefon se podívám naposledy tak 10-15 minut před spaním, abych si zkontroloval/nastavil budíka; rozhodně si ale nemyslím, že by ovlivňoval kvalitu nebo jakýkoli jiný aspekt mého spánku.

Julie (26) – Do obrazovky koukám asi hodinu před spánkem a nevšimla jsem si, že by mě to nějak rušilo.

Markéta (26) – Jako hlavní problém vidím to, že první věc po probuzení a poslední věc před spaním je koukání do mobilu na „Instáč“ a Facebook. Asi mě to ruší, protože před spaním bych asi měla víc relaxovat a připravovat se na spánek. Mám občas problémy s usínáním.

Jsem na telefonu moc

Českých studentů jsme se ptali navíc i na to, jak čas strávený na telefonu vnímají. Jsou více na telefonu, než je zdrávo, než by skutečně chtěli? Většina respondentů odpověděla kladně.

Helena (19) – Jo, trávím až moc času na telefonu.

Štěpán (22) – Podle mě trávím na telefonu víc času, než je zdravé.

Julie (26) – Množství času považuji za přijatelné. Nedělám tam jen samé blbosti a nijak necítím že by mě to omezovalo.

Markéta (26) – Trávím na telefonu víc času, než bych chtěla. Myslím si, že jsem trochu závislá.

Gabriela (26) – Ten čas strávený na telefonu mi přijde celkem v pohodě. Co mi trochu vadí je to, že po něm občas sahám dost mimoděk, aniž bych to dělala s nějakým cílem. Vše záleží na tom, jestli mám nějakou práci nebo program – v tom případě si telefonu většinou moc nevšímám, maximálně si z něj pouštím hudbu.

Zdroje: The Guardian, Frontiers of Psychiatry

Další články k tématu

70 procent českých dětí překračuje doporučenou dobu strávenou na mobilu

70 procent českých dětí překračuje doporučenou dobu strávenou na mobilu

Většina českých dětí tráví na mobilu nebo u počítače víc času, než je zdrávo, a navíc málo sportují. Vyplývá to z to ze studie uveřejněné v časopise Physical Activity and Health. Studie mapovala situaci v 57 zemí z celkem šesti světadílů a jde o doposud nejrozsáhlejší srovnání tohoto druhu na světě. V rámci studie na 700 odborníků hodnotilo deset …