CZEXPEDITION 2011-2013

2. 5. 2012 | Aktuality

Je to již rok, co se tříčlenná posádka z Brna vydala na dvouletou výpravu Asií a Afrikou. Jedním z účastníků je i absolvent Mendelovy univerzity v Brně Aleš Bžatka. Cestovatelé již stihli navštívit patnáct států a najet téměř 60 000 kilometrů. K přepravě si zvolili černou Toyotu 4Runner přezdívanou „Černý José“.

„Za poslední rok jsme projeli všemi podnebnými pásy. Dostali jsme se za severní polární kruh, zažili na vlastní kůži nemilosrdnou poušť Gobi a na Sibiři jsme si zase prošli pravým komářím peklem,“ shrnuje dosavadní putování Aleš Bžatek.

Chrám Bayon, Angkor, Kambodža

Chrám Bayon, Angkor, Kambodža

Dobrodruzi se nyní nachází v Barmě, kam se ovšem museli vydat bez svého věrného druha Černého Josého. Ten v současnosti pluje do Bangladéše, kde se za necelý týden opět setkají. Do Barmy není z politických důvodů vjezd osobním automobilem možný.

Cestování kromě pěkných zážitků přináší i různé nástrahy. „Během prvních dvou měsíců nám odešla spojka. Na Dálném východě jsme zase řešili problém s diferenciálem, a aby toho nebylo málo, odpadly i tlumiče, “ vzpomíná Aleš Bžatek. „Nejvíce nás ale mrzí, že jsme přišli o třetího člena expedice,“ řekl Bžatek. Zároveň dodal, že Aleš Kašpar výpravu opustil z finančních důvodů.

Více informací naleznete zde.

Fotografie: archiv CZEXPEDITION

Další články k tématu