Čtyři příběhy absolventů Matfyzu. Budou vás inspirovat

30. 10. 2018 | Uplatnění studentů a absolventů

Pro fakultu neexistuje lepší reference než úspěchy jejích absolventů. Zmapovali jsme proto osudy pěti bývalých studentů Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, konkrétně studijního programu Informatika, na které může jejich alma mater být patřičně hrdá. Jejich příběhy vás možná inspirují k tomu, podat si na obor hned teď přihlášku.

 

Ozvali se nám z Facebooku

Programátory a absolventy Matfyzu Martina Čecha a Stanislava Basovníka jednoho dne oslovili personalisté společnosti Facebook. Našli si je sami prostřednictvím jejich profesních profilů na LinkedIn. Následoval několikakolový přijímací pohovor. Online a přes Skype plnila dvojice nejrůznější úkoly až se nakonec oba programátoři dostali do samotného sídla miliardové společnosti v kalifornském Menlo Parku. Basovník se zapojil do programátorského týmu Facebooku, Čech začal pracovat jako programový inženýr, který spolu s kolegy vyvíjí produkty určené inzerentům reklamních kampaní. Oba si práci pro Facebook nemohou vynachválit. A není se čemu divit. Středeční homeoffice a vlastní cukrárna či holič přímo ve firemním kampusu jsou jen třešničkou na dortu.

 

Lovci talentů z Googlu

Ještě než Jaroslav Keznikl dokončil své doktorské studium, oslovili ho lovci talentů společnosti Google. Zaujal je předmět, který se svými kolegy na Matfyzu otevřel a vyučoval. Ten byl orientován právě na technologie používané společností Google. Mimo to měl Keznikl řadu spolužáků, kteří byli v Googlu na stáži nebo v něm pracovali. Navíc je přesvědčen, že UK má ve společnosti velice dobrou pověst. I přesto všechno nedostal nic zadarmo a musel si projít velice náročným výběrovým řízením, při kterém prokazoval své teoretické znalosti i praktické zkušenosti. Se všemi úkoly se však již alespoň okrajově setkal během studia, takže si s nimi dokázal hravě poradit. K úspěchu mu pomohla i pětiměsíční stáž ve Volkswagenu v německém Wolfsburgu. Keznikl se nakonec přidal k týmu softwarových inženýrů v Dublinu, kde má Google svou centrálu pro Evropu, Afriku a Blízký východ.

 

Konkurence Photoshopu

Svůj pokročilý grafický editor začal vyvíjet už při studiu na vysoké škole. Byl to jeho koníček. Dnes začíná program Ivana Kuckira úspěšně konkurovat Photoshopu. Funguje online (je dostupný na www.photopea.com), je zcela zdarma, a přitom má funkce, kterými se vyrovná mnoha komerčním editorům. Navíc se spustí do vteřiny a vy nemusíte řešit instalaci ani žádné budoucí aktualizace. Během chvilky si můžete například vytáhnout fotografii z PDF dokumentu nebo si přidat obrázek do GIF animace. Dnes má Kuckirova aplikace 300 tisíc uživatelů měsíčně, a tak absolvent Matfyzu již pomalu začíná uvažovat o vybudování menšího týmu, který mu pomůže z Photopea vytěžit dostatek finančních prostředků na další softwarové projekty. Právě studium na Matematicko-fyzikální fakultě pomohlo Kuckirovi kariérně se posunout. „Studium na MFF vnímám jako velmi přínosné, vzpomínám na něj pozitivně, ačkoli pro mě bylo nesmírně náročné. Myslím, že doba studia na mě měla obrovský dopad, jak ohledně znalostí, tak co se týká vztahu k sobě samému. A samozřejmě, že se mi někdy stýská,“ vzpomíná Kuckir.

 

Dva internetoví giganti

Jako absolvent Matfyzu se vydal pokračovat v doktorském studiu do Švýcarska. Když v lednu 2013 Luděk Cigler úspěšně dokončil studia na Švýcarském technologickém institutu v Lausanne, už věděl, že poletí do Kalifornie pracovat pro Facebook. Kvůli vízu se však cesta uskutečnila až v říjnu, a nakonec nevedla do Kalifornie, ale do Kanady. Tam pracoval Cigler téměř tři roky. Nejprve v týmu Internet.org, který měl za úkol zpřístupňování internetu v rozvojových zemích, což se primárně odvíjí od spolupráce s tamějšími operátory. Cigler tak vyvíjel programy pro začlenění jejich produktů do aplikací Facebooku. Poté se přesunul do týmu Core Data Science, kde pracoval na optimalizaci reklamních kampaní a aukcí. Nyní je zaměstnancem dalšího internetového gigantu – Pinterest. V oblasti marketingu už zůstal a zabývá se vývojem systémů pro cílení reklamy. Na stávající pozici má však mnohem větší odpovědnost. Matfyz mu dal v oblasti informatiky velmi kvalitní základ pro úspěšný start pestré kariéry. Kromě odborných znalostí mu fakulta poskytla i možnost vycestovat do zahraničí, díky které se zdokonalil v cizích jazycích a neměl pak již obavy ze života v cizině.

 

Zdroje: matfyz.cz, ihned.cz