Co když neudělám maturitu?

27. 4. 2016 | Rady maturantům

Přípravy na zkoušku dospělosti vrcholí, mnozí z vás už si jistě i vybrali vysokou školu, na kterou v únoru pošlou přihlášku. Avšak i ta nejpoctivější příprava může někdy zklamat a maturita na první pokus nemusí vyjít. Co v takovém případě dělat? Pozn. článek byl aktualizován 27. 4. 2016 (kav).

Především – neskákejte z mostu, nevěšte hlavu, neházejte flintu do žita! Pokud opravdu u zkoušky neuspějete, tak nebudete ani první a ani poslední. Prvotní neúspěch totiž neznamená, že na maturitu nemáte. Existují opravné termíny.

Hvězdy září v září

Letní maturita vám nevyšla. Jaký krok bude následovat? Především se podívejte, zda výsledky, které jste obdrželi, odpovídají vašim pocitům. Pokud máte dojem, že vám bylo u některého předmětu hodně ukřivděno, máte možnost do pěti dnů ode dne, kdy se výsledek zkoušek dozvíte, podat žádost o přezkoumání výsledků. Žádost byste měli doručit písemně a doporučeně. Jde-li o didaktický test, adresujte žádost Ministerstvu školství, pokud jde o písemnou práci či ústní zkoušku, zašlete ji příslušnému kraji. Opakují se pouze ty části státních zkoušek, u kterých jste neuspěli, není nutné opakovat celou maturitu.

Stojí-li ovšem ve vašich výsledcích slůvko „neuspěl/neuspěla“, tak nečekejte na výsledek přezkoumání a podejte přihlášku k podzimnímu zkušebnímu termínu. Přihlášku podejte do 25. června. Formulář dostanete ve vaší škole a podáváte ho prostřednictvím školy. Pokud se budete chtít přihlásit k *jarnímu termínu opravné zkoušky** v následujícím školním roce, odevzdejte formulář do 1. prosince. Podzimní období není závazný termín k opravě maturity – je zcela na vás, v jakém z následujících zkušebních období se k opravné zkoušce přihlásíte. Opravné zkoušky společné části lze konat v pěti následujících letech po ukončení studia na střední škole.
Opravné a náhradní písemné zkoušky (didaktické testy a písemné práce) společné části maturitní zkoušky se budou na podzim roku 2014 konat na tzv. spádových školách, které budou centrálně určeny, v termínu od pondělí 1. do pátku 5. září. Jednotné zkušební schéma bude známo nejpozději 15. srpna 2014.

Neudělal jsem v červnu maturitu, ale chci na VŠ

Některé vysoké školy vám s dodáním maturitního vysvědčení počkají až do zápisu. Pokud jste tedy úspěšně složili přijímací zkoušky, mohou vás podmínečně přijmout. Ačkoli tuto možnost na doporučení ministra školství poskytuje většina českých vysokých škol, raději si ověřte, že zrovna ta vaše mezi ně patří. Informace najdete buď na internetových stránkách vysoké školy, úplně nejjednodušší a nejjistější však bude kontaktovat příslušné studijní oddělení.

Neudělal jsem maturitu – musím na úřad práce?

Pokud se přihlásíte k opravnému podzimnímu termínu, nemusíte se až do konce prázdnin zabývat sociálním a zdravotním pojištěním. To znamená, do 31. srpna na úřad práce chodit nemusíte. Za studenta jste totiž z hlediska úhrad pojistného považováni právě do tohoto data. Přesto vám ale doporučujeme zajít si na svoji zdravotní pojišťovnu s potvrzením o studiu.
Pokud jste se ovšem k opravnému termínu nepřihlásili nebo už víte, že jste ho neudělali, máte několik možností. První z nich je právě hledání zaměstnání. Máte před sebou totiž minimálně půl roku (existují i opravné jarní termíny, viz výše), které byste měli nějak zaplnit. Samozřejmě se budete připravovat na opravu maturitní zkoušky, co ale budete dělat k tomu? Pokud budete chtít rok navíc využít právě k tomu, abyste si vydělali nějaké peníze, měli byste zajít na úřad práce. Nejenže vám tam mohou pomoci najít si vhodné zaměstnání, ale po určitou dobu, než si práci najdete, za vás budou platit zdravotní pojištění (sociální pojištění za vás nehradí a doba strávená na úřadu práce se za určitých podmínek započítává jako účast na důchodovém pojištění).

Znovu na střední?

Další možností jsou také střední školy s odborným zaměřením. Máte možnost se na ně přihlásit a od září chodit na předměty, které vás zajímají. V dnešní době se necení pouze teoretické znalosti, výhodou jsou i praktické zkušenosti. Pokud se tedy budete orientovat v konkrétní oblasti, určitě to nebude na škodu. Některé střední školy vám dokonce i na vaši žádost mohou uznat obecně vzdělávací předměty. To znamená, že budete mít víc času se věnovat tomu, co vás baví. V našem článku si můžete přečíst o zkušenostech těch, kteří podobný postup absolvovali.

Zkusím studovat jazyky

Rok, který se najednou před vámi objevil, můžete také využít na to, že se zaměříte na studium jazyků. Buď můžete rovnou vycestovat za hranice naší republiky a zkusit některý z programů, při kterém se nejen naučíte cizí jazyk, ale i si vyděláte nějaké peníze. Takovou možností je například práce jako au-pair. Pokud se vám chce zůstat doma, máte možnost přihlásit se do jazykové školy. Zde ale pozor: studenti, kteří složili maturitu, jsou v rámci pomaturitního jednoletého studia považováni za žáky střední školy se všemi právy a povinnostmi, tj. mají nárok na sociální i zdravotní pojištění. Pro ty, co maturitu zatím nemají, toto bohužel neplatí. V pomaturitním studiu nemají status studenta, ovšem nastoupit na pomaturitní studium stále mohou. Není nutné si ale zoufat: pokud si během studia maturitu doděláte a dodáte kopii maturitního vysvědčení, budete opět vnímání jako studenti, a to nejen z hlediska sociálního zabezpečení.

*Užijte si exotiky a naučte se cizí jazyk*Užijte si exotiky a naučte se cizí jazyk

Kromě výše uvedených existují ještě další možnosti, co podniknout, pokud vám nevyjde první pokus maturity. Je to například bezstarostné cestování, práce dobrovolníka v některé z mnoha tuzemských či zahraničních organizacích či kombinace práce a studia na nějakém večerním kurzu. Pokud ovšem nechcete zbytečně ukončit školu bez maturity, nezapomeňte si ohlídat všechny podstatné termíny, tj. do kdy se podávají přihlášky k opravným zkouškám a tak podobně. Většinu informací naleznete na stránkách maturita cermat.
My vám jen můžeme držet palce, ať to napodruhé vyjde bez problémů. Vy zase můžete sledovat naše články v sekci Rady maturantům, kde pravidelně informujeme třeba o tom, jak se na maturitu připravit, jak správně napsat slohovou práci nebo uvádíme rozhovory s profesory i žáky.

A na čem se v loňském roce nejvíc vyhazovalo?

V červnovém termínu maturit roku 2013, tj. před opravnými zkouškami, propadlo u státních maturit 16,4 procenta studentů. Největší problémy dělala matematika, u té neuspělo 20,6 procenta studentů (do neúspěšných jsou započítáni i žáci, kteří se ke zkoušce nedostavili a neomluvili se, popřípadě jim nebyla omluva uznána). Z cizího jazyka pak propadlo 7,9 procent studentů, z češtiny 6,4 procenta.

Zdroj: www.novamaturita.cz

Zdroj fotografií: www.sxc.hu