Jak využít volný rok? Zkuste dobrovolnictví v zahraničí

29. 8. 2011 | Studium v zahraničí

Nedostali jste se na vysokou školu a chcete volný rok co nejlépe využít? Nebo chcete pouze smysluplně prožít volné dny při studiu? Dobrovolnictví je zajímavá možnost, jak udělat něco užitečného pro druhé, naučit se nové věci nebo se levně podívat do cizí země.

Na internetu se nabízí obrovské množství organizací zprostředková­vajících dobrovolnou práci v zahraničí. Tyto projekty mohou být přínosem pro každého účastníka – naberete nové zkušenosti, zlepšíte se v jazyce, díky sníženým nákladům si budete moci dovolit cestu do cizí země, ale taky uděláte něco užitečného pro druhé. Vybrali jsme pro vás srovnání několika možností.

Workaway.info

Jen co otevřete tuto stránku, z pravého okraje na vás mávají nejroztodivnější nabídky. Chcete jet na sto let staré lodi dovážet léky k malajskému pobřeží? Nebo na ranč s koňmi na Nový Zéland? Nebo do hostelu na ode všeho vzdáleném ostrově Tonga? Dělat servírku v pařížské kavárně nebo pomáhat při přípravě festivalu? Zdá se, že nabídka možností na Workaway.info je skutečně nepřeberná. Je zapotřebí se zaregistrovat a zaplatit vstupní poplatek, který je 22 € na člověka a dva roky, nebo 29 € na pár nebo dva kamarády a dva roky. Tedy ve srovnání s jinými možnostmi nesmírně levná záležitost. Ne veškerá práce nabízená prostřednictvím Workaway je čistě dobročinná. Systém je následující: kdokoliv, kdo je ochoten jednou za čas uvítat u sebe doma dobrovolníky z cizí země a hostit je výměnou za pět hodin práce denně, se může na stránce zaregistrovat jako hostitel. Můžete tak tedy „za byt a stravu“ skutečně pracovat v pařížské kavárně. Výhodou i nevýhodou současně je to, že v rámci tohoto serveru je všechno na vás. Nic za vás nevyřídí organizace (proto také nižší cena) – vy sami si musíte vyhlédnout svého hostitele (rozumné je zvolit nějakého, který už má pár komentářů od předchozích dobrovolníků), kontaktovat ho a domluvit se s ním na podmínkách práce. Někteří hostitelé vám možná nabídnou i drobný honorář, u jiných si třeba musíte platit vlastní stravu. Cestovní výdaje si platíte vždy. Projekt je zvlášť vhodný pro cestovatele, kteří se chtějí na čas někde zastavit, levně bydlet a poznat místní poměry, nebo pro ty, kdo se chtějí zdokonalit i v jiném cizím jazyce než v angličtině (přestože většina hostitelů ji ovládá). V každém případě pro všechny, kteří potřebují určitou flexibilitu a rádi si svá dobrodružství organizují kompletně sami.

WWOOF – ekologické zemědělství

Pokud vás zajímá životní prostředí, ekologické zemědělství, biopotraviny či život na farmě, projekt WWOOF bude pro vás jistě zajímavý. Farmy zapojené do projektu WWOOF najdete také v České republice, vydat se můžete do většiny západních zemí Evropy. Po zaplacení registračního poplatku, který není příliš vysoký (např. v případě francouzské odnože WWOOF 15 €), se vám zobrazí výběr farem. Poté musíte kontaktovat některého farmáře a domluvit se s ním. Stejně jako v případě Workaway je tedy vše na vás a na domluvě a jste do značné míry flexibilní. Na farmě budete s rodinou farmáře nejspíš sami a přijet můžete na víkend nebo i na mnohem déle, pracujete za byt, stravu a zkušenosti.

IFRE Volunteer Abroad

IFRE nabízí skutečně „čistokrevné“ dobrovolnictví – péči o sirotky v rozvojových zemích, zdravotnickou pomoc, záchranu zvířat či ekologické projekty. Můžete si vybrat ze dvou možností: buďto požádáte o účast na projektu jako dobrovolník (volunteer), což je dražší varianta (pouze úvodní registrační poplatek může vyjít kolem šesti tisíc a následně platíte další poplatky podle délky pobytu), nebo požádáte organizaci o jakési stipendium (internship), a pokud ho získáte, vaše náklady jsou minimální. V obou případech za vás vše vyřizuje organizace. Máte svého koordinátora, zajištěna jsou školení, informace, lékařská pomoc, doprava v dané zemi, jídlo i ubytování. A je pravda, že v rozvojových zemích je velmi dobré mít za zády bezpečí velké organizace. Minimální délka pobytu bývá u stipendijních programů pět týdnů, můžete však odjet i na kratší dobu.

Worcampy: INEX-SDA

Hlavní sezónou worcampů jsou prázdniny, přesto se zde o nich pro úplnost zmiňme. Asi nejpřátelštější českou webovou stránkou nabízející worcampy je INEX-SDA, která nabízí kromě krátkodobých akcí také projekty dlouhodobé. Do připravených kolonek vypíšete, do které země byste chtěli jet (máte-li již nějakého favorita) a v jakém termínu, a pak už jen vybíráte z mnoha možností. V popisu každého worcampu je hned na začátku zkratkami označeno, o jaký typ práce se jedná. V nabídce je ledacos, od pomoci na záchranné stanici vlků přes opravu starého hradu či stezky pro vozíčkáře až po práci se sociálně slabšími. Poplatek za zprostředkování worcampu činí 2 200 Kč (na každý další worcamp v témže roce pouze polovinu). Vše je dopředu domluveno a organizováno, máte udáno přesné místo a čas začátku a konce akce. Pracujete opět za bydlení a stravu a platíte si dále pouze dopravu na místo. Můžete počítat s tím, že na stejném worcampu bude kromě vás kolem deseti nebo patnácti dalších dobrodruhů z celého světa. Poznáte tak nové přátele, budete pracovat v týmu a hlavním jazykem bude téměř vždy angličtina.

Zdroj: webové stránky organizací

Autorka fotografie: Nela Wurmová

Další články k tématu