Českým školám bude letos chybět šest tisíc učitelů

6. 10. 2019 | Stojí za přečtení

chybi uciteleČeské školy již delší dobu trápí nedostatek učitelů. Letos je však situace zatím vůbec nejhorší. Podle analýzy ministerstva školství momentálně ve školách chybí okolo šesti tisíc učitelů. V následujících letech by se situace navíc měla nadále zhoršovat a číslo by mohlo vystoupat až do řádu desetitisíců.  

Příčin je mnoho. Problém nastává už na pedagogických fakultách, kam se z velké části hlásí i studenti, pro které učitelství není první, ani druhou volbou. Více než polovina absolventů dnes po dokončení studií do škol vůbec nenastoupí, nebo za katedrou vydrží jen pár let.

Nevalný zájem o učitelství je dán nízkými platy, ale také současným postavením pedagogů ve společnosti a vztahem pedagogů s rodiči žáků. Podle průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj za rok 2018 se pouze 16 procent pedagogů v Česku domnívá, že si společnost váží profese učitele.

Podle ředitele základní školy v Říčanech Pavla Bednáře s tím souvisí mimo jiné i strach.  “Učitelé se rodičů bojí, nechtějí to dělat. Zažil jsem i případy, kdy učitelka dětem dávala samé jedničky, aby neměla s rodiči potíže.” Problém je podle něj také v tom, že pedagogické fakulty nedokážou budoucí pedagogy připravit na to, co je ve škole opravdu čeká. “Uchazeči přichází nabití vědomostmi, ale neumí vyplnit administrativu, ani mluvit s rodiči,” vysvětluje Bednář.

Nejhůře hledají ředitelé škol hlavně učitele matematiky, českého jazyka a cizích jazyků, ale i asistenty pedagoga. Chybí také náhrady za nekvalifikované učitele nebo ty, kteří odcházejí do důchodu. Nejhůře jsou na tom základní školy v Karlovarském kraji, střední školy na Plzeňsku a vyšší odborné školy v kraji Ústeckém. Stávající učitelé navíc stárnou a kvůli nedostatku nových kolegů musí mnoho z nich odsuplovat stovky hodin ročně. Také proto podle průzkumů zhruba každý pátý učitel trpí příznaky vyhoření, což se odráží i na kvalitě výuky.

Jak dostat učitele do školy

Ministr školství Robert Plaga slíbil, že se v letošním roce zaměří na fungování pedagogických fakult. Současně potvrdil, že vláda od ledna plánuje navýšit učitelům plat o deset procent s tím, že chce dodržet svůj slib, aby měli do roku 2021 minimálně 45 tisíc korun měsíčně. Učitelé dostali přidáno už letos, oproti loňsku si polepšili o necelé tři a půl tisíce korun. Jejich průměrný plat činil v prvním čtvrtletí roku 36 224 korun měsíčně.

Ministerstvo školství chce školám pomoct i novelou zákona o pedagogických pracovnících, která umožní, aby na druhém stupni základních škol a na středních školách směli učit i lidé s vysokoškolským diplomem bez pedagogického vzdělání. To si budou muset dodělat do tří let od nástupu do školy. Novela měla vejít v platnost v září, nicméně parlament ji zatím neprojednal.

V současnosti tak mohou školy učitele nepedagogy dočasně zaměstnat pouze v případě, že místo jinak neobsadí. To se ovšem kvůli nedostatku kvalifikovaných pedagogů stává celkem běžně. Co se pozice asistentů pedagoga týče, na některých školách ji musí zastávat rodiče žáků.

Chystaná novela zákona by měla usnadnit cestu do školství právě těm, kteří vystudovali jiný obor, ale jsou ochotní doplnit si pedagogické vzdělání. Ředitel vzdělávací organizace EDUin Miroslav Hřebecký věří, že lidí, kteří vystudovali něco úplně jiného a pro učitelství se rozhodnou až časem, může být překvapivě hodně. Touhu pracovat s dětmi v sobě mohou objevit třeba až po narození vlastních potomků, vysvětlil Hřebecký.

 

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/

https://www.seznamzpravy.cz/

https://www.lidovky.cz/