Ceny za design – Cena prof. Jindřicha Halabaly 2010

16. 9. 2010 | Tiskové zprávy

Ve středu 22. září 2010 proběhne v Galerii Vaňkovka v Brně vernisáž výstavy soutěžních studentských prací Cena profesora Halabaly 2010. V organizaci se střídají partnerské univerzity, tj. Dřevařská fakulta Technické univerzity ve Zvolenu a Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně.

Tisková zpráva
V Brně dne 16. září 2010

Cena je každoročně udělována studentům nábytkářského designu v České a Slovenské republice za nejlepší projekty v designu a konstrukci nábytku. Jméno profesora Halabaly se tak stalo pevnou součástí jeho odkazu pro novou generaci designérů, technologů a výrobců nábytku. Do letošního ročníku pořádaného v Brně se přihlásilo se svými pracemi téměř 150 studentů ze 6 škol z České a Slovenské republiky. Výstava soutěžních prací bude přístupná veřejnosti do neděle 3. října 2010.

Poznámka:

Prof. Jindřich Halabala
Jindřich Halabala, jeden z prvních českých nábytkových designérů a zakladatel nábytkářské pedagogiky poválečného Československa, je pevně spojen i s naším městem Brnem Jako absolvent UMPRUM zahájil svoji praxi ve funkci vedoucího prodejny nábytku Spojených UP závodů a brzy se dostal až do pozice ředitele pro vývoj nábytku. Firma měla svoji centrálu v Brně na Josefské ulici.
Za největší přínos Halabalovy osobnosti lze považovat jeho zapálení pro prosazování nového způsobu zařizování interiérů pomocí stavebnicových systémů nábytku. Zdokonalil a sám navrhl několik stavebnicových systémů a věnoval se i progresivnímu nábytku z ohýbaných trubek. Striktně prosazoval komplexní pojetí výroby, propagace a prodeje. K dispozici měl fotoateliér v suterénu brněnské prodejny na Josefské ulici, kde zavedl funkci bytového poradce. Po odchodu z poválečných UP závodů se Jindřich Halabala zasadil o zřízení pozdějšího Výzkumného a vývojového ústavu nábytkářského s celorepublikovou působností se sídlem v Brně na Cyrilské ulici.
Neméně důležitá je jeho publicistická a pedagogická aktivita. Jeho kniha Výroba nábytku, tvorba a konstrukce je dodnes teoretickým východiskem dřevařského oboru. Jako pedagog našel porozumění i ve Zvolenu, kde založil Katedru architektury nábytku a dřevařských výrobků, která se jeho přičiněním vyvinula ve špičkové školicí a vědecko-výzkumné pracoviště v Československu. V roce 1955 byl prezidentem Československa jmenován řádným profesorem.