Bývalý rektor UPOL a prorektorka UK zamířili na ministerstvo

20. 2. 2022 | Aktuality

ministerstvo školstvíBývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller a dosavadní prorektorka Univerzity Karlovy Radka Wildová doplnili od února tým ministra školství Jana Gazdíka. Wildová působí nově ve funkci náměstkyně pro vysoké školy. Miller je Gazdíkův politický náměstek. Informoval o tom resort školství.

Wildová se chce ve své nové funkci zaměřit na internacionalizaci a modernizaci vysokoškolského vzdělávání s uplatněním zkušeností z distanční výuky. „Do funkce náměstkyně jdu s velkým odhodláním a velmi ráda navážu na kvalitní práci svých předchůdců, mezi které patří i Robert Plaga (bývalý ministr školství pozn. red), který byl před svým ministerským působením právě náměstkem sekce pro vysoké školství, vědu a výzkum,“ uvedla.

Prioritou pro ni budou také výzkumné projekty nebo nové zákony. „V neposlední řadě mě čeká i práce na dvou pro vysoké školy významných zákonech, což jsou zákon o pedagogických pracovnících, který úzce souvisí s fakultami vzdělávajícími učitele, a zákon o vysokých školách,“ dodala.

Millerovou prioritou jsou pak doktorandi. Jejich stipendia označil v rozhovoru pro Radiožurnál jako politováníhodná. „Předpokládám tedy, že v co nejkratší době připravíme legislativu tak, aby se situace doktorandů v naší zemi výrazně zlepšila,“ vysvětlil nový náměstek. Mezi jeho další úkoly bude patřit mimo jiné i rozvoj profesně orientovaných studijních programů vysokých škol.

Miller byl v čele UPOL od roku 2014 až do loňska, kdy se stal rektorem Anglo-americké vysoké školy. Wildová ještě před svým působením na rektorátu vedla Pedagogickou fakultu UK, kde také sama studovala.

Zdroje: ČTK, iRozhlas

Další články k tématu

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce …

Někteří učitelé jsou proti zrušení povinného druhého cizího jazyka

Někteří učitelé jsou proti zrušení povinného druhého cizího jazyka

Zástupci sdružení učitelů cizích jazyků se postavili proti návrhu, aby na základních školách nebyl povinný druhý cizí jazyk. Změnu navrhuje ministerstvo školství ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem v rámci revize rámcových vzdělávacích programů ve školách. Předsedkyně sdružení vysokoškolských učitelů francouzštiny Gallica Olga Nádvorníková uvedla, že pokud by byl druhý cizí jazyk dobrovolný, mohlo by se stát, že …