Budoucí záchranáři trénují ve virtuální realitě. Nasimuluje i sanitku

29. 11. 2022 | Aktuality

zdravotnické záchranářstvíNa fakultě zdravotnických studií liberecké univerzity mají studenti k dispozici program XVR On scene. Program univerzitu vyšel na 4,5 milionu korun a umožňuje budoucím záchranářům nacvičit si mimořádné situace i tam, kde za normálních podmínek cvičit nejde. Třeba na Šaldově náměstí za plného provozu. To je jeden z nejrušnějších dopravních uzlů ve městě.

Na zásahu může spolupracovat až osm studentů ve stejnou chvíli. Program umožňuje simulovat téměř nekonečné množství různých scénářů a situací, se kterými se záchranáři mohou setkat i ve skutečnosti, jako jsou hromadné dopravní nehody, požáry nebo například výbuchy.

Bez virtuální reality by si takové situace studenti nazkoušet nemohli. Simulovat třeba již zmíněnou hromadnou dopravní nehodu by totiž bylo příliš technicky i finančně náročné.

Na začátku každého nácviku obdrží studenti pouze obecné údaje o typu události. Poté nasednou do virtuální sanitky a vyrazí na místo nehody. V případě, že například nacvičují zásah u vlakové nehody, mohou díky virtuální realitě procházet vagony a vidět sténající cestující, kteří mají různé typy zranění.

Studenti se mohou ujmout role vedoucího zdravotnické složky a podávat hlášení o situaci operátorovi zdravotnického operačního střediska. Jejich úkolem je rozhodovat o všem, co se na místě nehody děje.

Druhou variantou je role vedoucího stanoviště před-nemocniční neodkladné péče. Jde o místo, kde studenti ošetřují pacienty nebo rozhodují o transportu pacientů do nemocnic a jiných zdravotnických zařízení.

„Díky programu můžeme trénovat prakticky kdykoliv, kritické body můžeme opakovat a studenti si poprvé vyzkouší například přímo činnost vedoucího zdravotnické složky, vedoucího odsunu a podobně, což dosud nemohli,“ vysvětlil Jakub Reček, hlavní řešitel projektu.

Program virtuální reality budou moct využívat studenti druhého a třetího ročníku všeobecného ošetřovatelství a zdravotnického záchranářství. Adam Pluhař, mluvčí Liberecké univerzity, uvedl, že škola plánuje i školení a nácviky se složkami Integrovaného záchranného systému.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Přes 50 procent učitelů je pro umělou inteligenci ve školách

Přes 50 procent učitelů je pro umělou inteligenci ve školách

  Pro začlenění umělé inteligence (AI) do výuky se vyslovilo 56 procent učitelů. Vyplývá to ze studie Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti Microsoft. Naopak 19 procent vyučujících si myslí, že AI do výuky nepatří. Vedoucí výzkumného týmu Kamil Kopecký však upozorňuje, že ačkoliv většina pedagogů je pro umělou inteligenci, pohled na ni má každý jiný. …

V Jihlavě otevřou simulační centrum pro lékaře a postaví koleje

V Jihlavě otevřou simulační centrum pro lékaře a postaví koleje

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě (VŠPJ) letos slaví 20. let od svého vzniku. A chystá novinky. Na konci roku by měla začít stavět nové koleje na místě bývalé nemocnice. Už v červnu pak otevře simulační centrum pro intenzivní medicínu. V plánu je také rozšíření kapacity lékařského programu a v budoucnu možná i otevření úplně nového oboru. Škola je zaměřená …

Přátelská Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL

Přátelská Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL

Do 30. dubna si můžete podat přihlášku na největší fakultu Technické univerzity v Liberci, Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou (FP TUL). Nabízí celou řadu učitelských i neučitelských studijních programů, a to v přátelském, neanonymním prostředí. Co můžete studovat na FP TUL Pokud se chcete stát učitelem 21. století, můžete si vybrat z nabídky kombinovaných programů se …