Bez testů a bez roušek. Vysoké školy začnou pravděpodobně učit prezenčně

20. 9. 2021 | Aktuality

začátek akademického rokuSe začátkem akademického roku ministři řeší, jak bude vypadat provoz vysokých škol. Žádná zvláštní opatření se zatím neplánují. Studenti vysokých škol budou nejspíš moci za dodržení rozestupů absolvovat výuku prezenčně bez roušek a nebudou muset ani doložit negativní test. Vše ale záleží na vývoji epidemie.

„V případě zhoršení epidemiologické situace by se mohla omezit kapacita přednášek,“ vysvětlil ministr školství Robert Plaga.

Podle mluvčí resortu Anety Lednové ministerstvo zdravotnictví ve svém mimořádném opatření pro školy neuvedlo další pokyny ohledně provozu univerzit. „Jediná úprava ministerstva zdravotnictví u vysokých škol je úprava provozu kolejí, o čemž jsme školy informovali,“ uvedla mluvčí. Školy by se tak v říjnu měly otevřít v klasickém režimu s prezenční výukou.

Plaga by však školám doporučil realizovat velké přednášky on-line. „Já předpokládám, že pokud by docházelo ve společnosti k omezení nějakých akcí, tak by se to mohlo na podzim propsat i do nějaké kapacity přednášek,“ doplnil ministr.

Daleko víc pravidel musí dodržovat studenti na kolejích. Ti musí doložit doklad o negativním testu, očkování či potvrzení, že prodělali covid. Stále platí, že antigenní test má platnost 72 hodin a PCR test sedm dní. Otestovat se mohou studenti sami také přímo na koleji. Samotest, na který on-line dohlíží zdravotník, platí pouhých 24 hodin. Negativní test musí neočkovaní a ti, co neprodělali covid, dodat ještě před nástupem na koleje a následně každých sedm dnů. Tento požadavek má platit do 31. prosince.

 „V současné chvíli pracujeme s tím, že omezením je pouze testování u studujících, kteří jsou ubytováni na kolejích. Co se týče nošení respirátorů, jsou povinné ve společných prostorech škol. V posluchárnách při dodržení rozestupů povinnost ochrany nosu a úst neplatí,“ řekl k opatřením předseda České konference rektorů Martin Bareš.

Masarykova univerzita v Brně, na níž Bareš působí v pozici rektora, podle informací na svém webu omezuje účast na přednáškách na maximální počet 150 studentů. Při vyšší účasti by se přednášky měly konat on-line. Bareš však upozorňuje, že studenti se do škol začnou hromadně vracet až na konci září a do té doby se může epidemie zhoršit a pravidla zpřísnit.

Zdroj: Novinky.cz