Akademici a studenti chtějí zpět do škol. Vládu žádají o zavedení kombinované výuky

1. 3. 2021 | Aktuality

petice_výukaNadcházející semestr bude v pořadí již třetí, který vysokoškoláci stráví doma před počítačovými obrazovkami. To se nelíbí studentům ani akademikům, kteří nedávno požádali vládu, aby zavedla aspoň kombinaci domácí a klasické výuky. Podle nich bude dlouhodobé distanční vzdělávání mít za následek pokles kvalifikace absolventů. Petici za zavedení kombinované výuky za necelý měsíc podepsalo na 1500 lidí.

Většina vysokých škol distančně vyučuje od března 2020. Podle petentů je však situace nadále neudržitelná, veškerou výuku totiž není možné nahradit její on-line verzí. To platí především u experimentálního, praktického nebo terénního výzkumu. „Kromě stomatologů a lékařů je prezenční výuka nutná kupříkladu i u studia jazyků, pedagogiky, nebo přípravy na řadu profesí jako jsou veterináři, chemici či botanici,” sdělil jeden z autorů petice, Petr Vurn z Masarykovy univerzity.

Převládající distanční výuka zanechá dle petentů na studentech závažné následky. „Studenti dlouhodobě jsou a budou kvůli on-line výuce znevýhodněni ekonomicky a sociálně, krom toho někteří z nich trpí sociální i psychickou deprivací,” stojí v petici.

I z toho důvodu Vurn věří, že vláda alespoň zváží umožnit školám zavést kombinaci distanční a prezenční výuky v jarním semestru.

„Potřebu a nutnost prezenční výuky si uvědomují vlády napříč Evropou. Na mnohých zahraničních univerzitách se proto, za přísných hygienických opatření, skoro celý podzim vyučovalo hybridně, či dokonce prezenčně. Stačí připomenout případy Bulharska, Francie, Itálie, Německa, Norska, Rakouska, Srbska či Švýcarska,” píše se v petici.

Výzvu zatím podepsali vyučující a studenti z řady českých univerzit, mezi nimiž nechybí kromě brněnské Masarykovy univerzity ani Univerzita Karlova v Praze či Západočeská univerzita v Plzni.

Zdroj:
novinky.cz