Agresivita i závislost na smartphonu. Jak rozpoznat, že teenager trpí depresí

13. 6. 2021 | Studentský život

psychologie depreseDeprese se u každého člověka projevuje jinak. Mnoho lidí předpokládá, že teenager v depresi musí být smutný, zamlklý a izolovaný. To však rozhodně neplatí pro všechny teenagery. Někteří se naopak s depresí vyrovnávají tak, že se chovají nezodpovědně nebo násilně.

„Deprese je dlouhodobá porucha nálady, která ovlivňuje naše emoce, myšlení, chování, spánek i naše tělo. Lidé trpící depresí nejsou jen smutní – cítí lítost (častěji ženy), únavu až vyčerpání, prázdnotu, někdy napětí a zlost (častěji muži),“ popisuje depresi web Psychologie.cz.

S pandemií přibylo mladých lidí, kteří trpí depresemi. Jaké jsou příznaky této poruchy a kdybychom měli opravdu zpozornět a pomoci náctiletému ve svém okolí k tomu, aby se zase cítil dobře?

Násilí, špatné známky a drogy

Jedním z příznaků deprese může být násilné chování. Násilí je běžná reakce na depresi zejména u chlapců. Zpozornět by lidé měli zejména když se teenager začne chovat agresivně zdánlivě bez jakéhokoliv důvodu, v situacích, kdy takové reakce nejsou ospravedlnitelné.

S depresí souvisí také problémy se soustředěním, které mohou vést ke zhoršení známek ve škole. Lidé v depresi také hůř hledají motivaci. U teenagerů se to může projevovat například tak, že kvůli ztrátě motivace ke studiu začnou chodit za školu.

Teenageři, kteří trpí depresí, mají také větší sklony k tomu začít užívat návykové látky, aby se vyrovnali s bolestí, kterou pociťují.

Útěk z reality

Teenager trpící depresemi může utéct z domova, nebo si útěk plánovat. Jde o další způsob, jak se snaží vyrovnat s depresí, mnohdy je pak útěk posledním zoufalým pokusem, jak upoutat pozornost rodičů a získat pomoc.

Zpozornět bychom měli i v případě, že teenager tráví příliš mnoho času na svém chytrém telefonu. Smartphony totiž poskytují únik od strastí běžných dnů a pomohou člověka rozptýlit od věcí, které ho trápí.

Přímé příznaky

Teenager trpící depresí bude mnohem častěji na jakýkoliv pokus o rozhovor reagovat podrážděně až vztekle. Rozčílit ho může i největší banalita, protože se cítí mizerně a vyrovnává se s vnitřními problémy.

Dalším běžným příznakem deprese je změna ve spánkovém cyklu nebo insomnie, která navíc depresi může ještě zhoršovat. A funguje to i obráceně: pokud teenager spí dostatečně, nebo dokonce více než obvykle, a přesto je unavený a bez energie, může i to být příznakem deprese.

S depresí kromě ztráty motivace souvisí i letargie. Náctiletý v depresi se snadno vzdá například všech svých koníčků, nebo se začne izolovat od přátel a kamarádů. Psychosomatickým projevem deprese pak může být také ztráta chuti k jídlu a následná ztráta hmotnosti.

Deprese mohou vést až k myšlenkám na sebevraždu, proto je nesmírně důležité náctiletého člověka pozorovat pro jakékoliv náznaky toho, že uvažuje o sebevraždě. Pokud teenager trpí depresí, mohou být i zdánlivě nevinné vtipy a poznámky o sebevraždě voláním o pomoc. Ani tyto náznaky bychom tak neměli brát na lehkou váhu.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Alkohol ne, raději čokoládu. Studenti častěji sahají po sladkostech

Alkohol ne, raději čokoládu. Studenti častěji sahají po sladkostech

Obliba alkoholu a cigaret mezi středoškoláky a vysokoškoláky postupně klesá. Dokládá to i nedávný průzkum, který odhalil, že studenti spíše sáhnou po něčem sladkém na zub. Skoro padesát procent z tisícovky oslovených si nějakou sladkost dopřeje každý den. Naopak alkoholu se denně napilo jen tři procenta dotázaných, třetina pak nepije nikdy nebo skoro nikdy. Větší oblibě …