8 způsobů, jak si během pandemie ve škole najít přátele

8. 12. 2021 | Studentský život

jak si během pandemie ve škole najít přátelePrvní semestr na vysoké může působit děsivě. Člověk si musí zvyknout na nové prostřední a často vůbec poprvé v životě se musí začít světem protloukat sám. A k tomu všemu by se měl seznamovat, což – obzvlášť během pandemie, kdy některé své spolužáky od krku dolů vlastně neznáte – může být opravdu náročné. Takže: Jak si na vysoké najít přátele?

Buďte aktivní na sociálních sítích

Prakticky každý obor bez výjimky má svou stránku na sociální síti. Najděte ten svůj ještě než semestr začne. Můžete se tu seznámit s budoucími spolužáky i získat rady od starších kolegů. Skrz sociální sítě se také nejlépe organizují osobní setkání – třeba seznamovací večírek nebo studijní seance.

„Díky sociálním sítím jsem našel balanc mezi udržováním starých přátelstvích a hledáním nových. Na sítích můžu sledovat, jak se daří mým přátelům, i když nechodíme na stejnou školu,“ popsal svou zkušenost pro web College Magazine Christopher Harris z Californské státní univerzity.

Zapojte se do studentského spolku

Na každé škole najdete celou řadu studentských spolků, do kterých se můžete zapojit: od literárních spolků až po ty filmové či sportovní. Členství ve spolku je skvělý způsob, jak poznat lidi se stejnými zájmy.

„Přidal jsem se do spolku asi měsíc po začátku vyučování a dopadlo to tak, že jsme podnikli víkendový výlet do lesa,“ podělil se o svou zkušenost Ricky Shishodia z Berkeley. „Byla to zábava a potkal jsem tolik skvělých lidí. Zůstáváme v kontaktu přes sociální sítě a často se scházíme.“

Setkávejte se ve společných prostorách

Pokud bydlíte na koleji, dostat se do společnosti ostatních studentů a seznámit se často znamená jen vyjít ven z pokoje. S sebou si vezměte třeba karty a úvodní téma hovoru máte dané.

„Seznámil jsem se s mnoha lidmi během prvních týdnů školy díky orientačnímu programu univerzity, a protože jsem bydlel na koleji,“ přiblížil svou zkušenost Ethan Phan. „Druhý den školy jsme se já a můj spolubydlící rozhodli obejít celé patro, zaklepat na každé dveře a představit se,“ dodává.

Vytvořte skupinový chat pro vaši třídu

Vytvořte na sociálních sítích skupinový chat pro každý předmět, na který chodíte a potom všechny spolužáky požádejte, aby se přidali. Můžete se zde dělit o studijní postřehy, ale také se navzájem blíže poznávat. Pozvěte na studijní seanci naživo nebo on-line.

Začněte rekreačně sportovat

Jen proto, že nejste profík, neznamená, že se nemůžete sportu věnovat. A nebojte se, že na to fyzicky nemáte. Pandemie dala stopku mnoha sportovním činnostem, takže spousta studentů se nemohla delší dobu sportovat. Začít můžete třeba ve studentské posilovně.

„Do posilky chodím každý den a seznámil jsem se tu už s tolika lidmi až je to šílené,“ říká Ryan Burchell z Californské univerzity.

„Přidala jsem se k lakrosovému týmu poté, co jsem asi rok nehrála, a byla to velká zábava,“ popisuje Burchellova kolegyně Xitlali Zuniga-Grossová, s tím že ke sportu se pojí i společenské události mimo hřiště. „Byla úleva hrát s lidmi na stejné úrovni a zúčastnit se společenských událostí taky bylo moc zábavné.“

Snažte se seznámit se svými spolubydlícími na koleji

Ať už se vám to líbí anebo ne, se svými spolubydlícími budete trávit hodně času. Když se s nimi poprvé setkáte, zeptejte se jich na jejich obor anebo zájmy. Zavzpomínejte společně na zážitky ze střední školy a uvidíte, že hovor bude plynout sám. A pokud si se spolubydlícím opravdu nesednete vydejte se prozkoumat i další prostory koleje. Na nové přátele pak můžete kápnout třeba hned na chodbě.

„Mnoho přátel jsem potkal díky spontánnímu výletu do San Francisca. Prostě jsem procházel kolem skupinky studentů na chodbě a oni mě pozvali, ať jedu s nimi,“ vysvětluje kalifornský student Phan.

Najděte veřejná místa k učení

Učení se není vždycky tichá činnost. Můžete si ji naplánovat tak, abyste se zároveň potkali s novými lidmi. Kupte si kávu anebo něco dobrého na zub a potom si najděte místo v kampusu, kde budete pracovat. Je pravděpodobné, že více studentů bude mít stejný nápad a budou mít chuť se vzájemně bavit.

Nebojte se zkoušet nové věci

Na vysoké škole je ideální čas začít experimentovat, hledat nové zábavné aktivity, pouštět se do věcí, které jste nikdy předtím nezkoušeli.

„Nejlepší rada, kterou vám můžu dát je, abyste byli otevřeni novým věcem. I když se třeba myslíte, že nějaká událost bude trapná nebo nudná – stejně běžte. Můžete tam totiž potkat nové skvělé lidi, nebo zažít něco, co si budete pamatovat až do konce života,“ uzavírá Shishodia.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Šest neprůstřelných výmluv, proč jste chyběli na přednášce

Šest neprůstřelných výmluv, proč jste chyběli na přednášce

Nechce se vám na vyučování? Nestihli jste přečíst povinnou četbu? Láká vás den strávený všude jinde než ve škole? Tragédie v rodině a úkoly požírající psi jsou už dávno klišé a podobné výmluvy vám nejspíš vyučující neuvěří. My vám ale přinášíme šest prakticky neprůstřelných výmluv, které vám umožní strávit den podle vašich představ. Střevní problémy Střevní …