10 typů lidí, které potkáte na koleji

25. 11. 2020 | Studentský život

lidé na koleji_preStejně jako v džungli můžete narazit na ty nejrozmanitější tvory, tak i na koleji můžete potkat tu nejpestřejší paletu osobností z nichž některé umí být tak divoké, jako kdyby nebydlely v buňkách ale právě kdesi mezi liánami. My vám ty nejzajímavější typy teď představíme a poradíme vám, jak se s nimi (ne)spřátelit.

Introvert s bizarními zájmy

Tento typ lidí pravděpodobně během svého pobytu na koleji příliš často nepotkáte. Možná nabudete dojmu, že neexistují, ale není tomu tak. Tito bledí tvorové jednoduše preferují temno a soukromí. Často se také bojí stýkat se s ostatními. Většinou přitom nejde o špatné lidi, ale jejich zájmy jsou mnohdy tak bizarní, že pokud si o nich nechcete vyslechnout několikahodinovou přednášku, je nejlepší se jim vyhnout – nebo se pokusit stočit hovor jiným směrem. Hodně štěstí.

Práskač (též zvaný krysa)

Každá kolej má svá pravidla a očekává se, že je studenti budou dodržovat. Každou kolej také obývá několik studentů, kteří pravidla dodržovat nehodlají. A vždycky se najde někdo, komu se to nebude líbit. Takoví lidé jsou bez problémů schopní napráskat své spolužáky vedoucím koleje. Z tohoto důvodu pochopitelně nepatří mezi oblíbené a vyhledávané typy lidí.

Věčný pařič

S tímto typem lidí je sice nesmírná zábava… ale je nejlepší si je dávkovat v malých porcích. Problémem je, že pro ně párty nikdy nekončí – což může mít za následek nejenom zhoršení prospěchu, ale také újmu na duševním i fyzickém zdraví. Jednoduše je pro ně důležité všechno možné, jenom ne studium samotné. Je sice snadné se s nimi spřátelit, ale člověk by tak měl činit pouze na vlastní riziko.

Nostalgická duše

Ne každý pobyt na koleji zvládá s přehledem, zejména pokud tam nebydlí dobrovolně. Některým lidem se stýská po domově natolik, že tráví celé hodiny tím, že si telefonují s rodiči či kamarády ze střední a ostatním spolukolejníkům se vyhýbají. Přechod ze střední na vysokou může být obtížný, ale tento typ člověka se zarytě odmítá přizpůsobit novému prostředí. A co je ještě otravnější, ani se s vámi obvykle nepodělí o ty úžasné domácí sušenky, které mu poslala máma.

Hulič

Hulič částečně spadá do kategorie věčného pařiče, s tím rozdílem, že není tak odvázaný. To, že by se, nedej bože, měl učit, má rovněž zasunuto někde hluboko v mysli. Místo toho rozjímá nad smyslem života a nesmrtelností chrousta. Hulič může být dobrý (byť poněkud duchem nepřítomný) kamarád, jen buďte připravení na to, že si na něj dřív nebo později počíhá práskač (viz výše) nebo jiná odpovědná osoba.

Šprt

Jistě, studium se má brát vážně, ale šprt u ostatních vyvolává spíš lítost. Již v prvním semestru totiž tráví každičkou vteřinu tím, že se učí, sleduje přednášky, pracuje na povinných i dobrovolných projektech, hltá jednu odbornou publikaci za druhou,…

Slovo zábava není součástí jeho slovníku, takže pokud se s ním budete chtít spřátelit, budete mu nejprve muset vší silou vyrvat z rukou knihu. Pokud se vám to však podaří, tak až se šprta jednou stane šéf vlivné společnosti, třeba vás aspoň jako kamaráda ze studia nechá v případě nouze přespat u sebe na gauči.

Povaleč

Tuto osobu poznáte tak, že se zpravidla víc vyskytuje na chodbách a ve společenských prostorách kolejí než u sebe v pokoji. Navzdory svému označení nejsou povaleči líní – patří mezi nejnormálnější typ lidí, na které na koleji narazíte. Povaleči jsou přátelští, vždycky ochotní zahrát si karty, zajít na kafe nebo s vámi zhltnout oblíbený seriál. Někdy se z nich stávají přátelé na celý život, ale stejně tak je možné, že jakmile přestanete bydlet na koleji, vaše cesty se rozejdou – protože už vás nebude pojit sdílené prostředí.

Pohodář

Jde o sympatický typ studenta, jehož životní motto zní: žij a nech žít. Když budete ve dvě hodiny ráno příliš rámusit, tak se ozve, ale jinak vás nechá na pokoji. Zpravidla jde o starší studenty, kteří už něco zažili a věci berou s nadhledem. Rádi vám vypomohou, když se ocitnete v problémech, a nebudou na vás donášet jako práskač. Je snadné se s nimi spřátelit.

Mentor

Mentor je kategorií podobnou pohodáři, byť bývá o něco serióznější. Mentor je jako kamarád pro prváky k nezaplacení. Ukáže vám, jak to na koleji (potažmo škole) chodí, kteří vyučující jsou přísní, jak funguje studijní oddělení,… Přátelit se s mentorem je jako mít svého osobního rádce, který zejména po nástupu na univerzitu přijde nesmírně vhod. Jednejte s ním s respektem a máte napůl vyhráno.

Společenský závislák

Společenský závislák má hlavní cíl: najít si kamarády. Nenechte se odradit slovem závislák – tito lidé si jednoduše cení přátelství s ostatními a přitom nebývají dotěrní. Rádi poslouchají, když se s nimi bavíte o svých zájmech, o škole, o rodině…

Častěji než ostatní typy s vámi budou ochotní vyrazit na kafe, na hospodský kvíz – prostě kamkoliv. Většinou jde o pravý opak introvertů s bizarními zájmy. Společenští závisláci milují rozhovory s cizími lidmi a umí se přizpůsobit tématu.

Zdroj:
society19.com

Další články k tématu