Peklo se spolubydlícím: Jak si stanovit pravidla a nezešílet ve sdíleném bydlení

26. 5. 2020 | Studentský život

problémy se spolubydlícímSpolubydlící si (většinou) vybrat nemůžete, takže se může stát, že na koleji nebo bytě skončíte s někým, s kým si příliš nesednete. Aby se bydlení neproměnilo v peklo, je nutné si stanovit pravidla.

Odlišné biorytmy

Někdo je ranní ptáče a někdo zase naopak sova. A navíc – školní rozvrh je flexibilní jen do jisté míry. Ideální tak je si ještě před začátkem semestru porovnat rozvrhy se spolubydlícím. Čistě proto abyste měli přehled a mohli se připravit na dny, kdy třeba váš spolubydlící bude vstávat za rozbřesku, zatímco vy byste si ještě mohli přispat. S tím souvisí i budíky. Pokud vás ze spánku vyruší i sebemenší hluk, poproste spolubydlícího, aby si zvolil takový tón budíku, který vás nebude dohánět k šílenství. Celé je to o komunikaci a vzájemném respektu. Domluvte se proto i na večerce. Třeba jen ve dny, kdy víte, že jeden z vás musí ráno brzy vstávat.

Koupelnový rozvrh

Co se hygieny týče, záleží na tom, zda koupelnu sdílíte jen se svým spolubydlícím nebo třeba s celým patrem na koleji. Připravte se na nejhorší a vše potřebné si zabalte do kosmetické taštičky, kterou nebudete nechávat ve sdílených prostorách. Cokoliv, co v nich necháte, se totiž stává sdíleným majetkem, který je volně k použití pro ostatní studenty. Pokud máte společné odkládací prostory, označte si své věci jmenovkami. Minimalizujete tak záhadné ubytky z tub zubních past nebo sprchových gelů, které by akorát vedly k hádkám, a nakonec až k tomu, že se spolubydlícím začnete nesnášet.

Abyste ochránili svůj majetek, nejlepší je buď věci ukládat v prostoru, který předem jasně vymezíte jako váš, anebo je označit vašim jménem. A nezapomeňte investovat do solidního županu – ve sdílených prostorech totiž nikdy nemáte stoprocentní soukromí. A pro koupelny to platí dvojnásob.

Pokud sdílíte koupelnu pouze se spolubydlícím, domluvte si koupelnový rozvrh. Jen tak předejte situacím, kdy si v životně důležitých chvílích budete navzájem v koupelně překážet.

Studijní rozvrh

Kromě sdíleného pokoje nebo bytu si najděte i další místa, kde se můžete v klidu učit. Jedině tak se můžete během zkouškového vyvarovat ponorkové nemoci. Oblíbenými místy studentů jsou například univerzitní knihovny nebo kavárny. I tak ale počítejte s tím, že vás čeká několik probdělých nocí, během kterých se budete intenzivně šprtat na zkoušky, nebo dodělávat na poslední chvíli závěrečnou práci a jediným útočištěm bude váš pokoj. Udělejte službu sobě i svému spolubydlícímu a dejte mu o tom vědět předem, ať se může připravit. Takhle máte šanci, že později bude stejně ohleduplný i k vám.

Upřímnost

Většině problémů se dá předcházet vzájemnou dohodou. Platí to například i pro úklid a pro pravidla pro skladování jídla. Vymezte si každý svou poličku v ledničce, nebo si jídlo označte jménem. Určete si, jak často ledničku budete čistit a také třeba to, kdo bude vynášet odpadky. Pokud je váš spolubydlící kuřák a vy cigaretový zápach nesnášíte, dejte mu jasně najevo, že kouř v pokoji nesnesete. Nebojte se také spolubydlícího poprosit, aby po určité hodině nepouštěl nahlas hudbu. Každý má své meze, a je dobré si o nich hned na začátku otevřeně promluvit.

Pokud se vám ani tak nepodaří žít v harmonii a váš spolubydlící bude i nadále naprosto bezohledný k vašim potřebám, zauvažujte o jiném bydlení. A pokud spolubydlící dlouhodobě porušuje kolejní či domovní řád, nebojte se ho nahlásit.

Zdroj:
https://www.forbes.com/

Další články k tématu