VELKÝ SOUBOJ: Studentská kolej vs pronájem

24. 10. 2019 | Studentský život

kolej nebo pronájemKde se během studia ubytovat je jednou z důležitých otázek, kterou musí vyřešit každý čerstvý vysokoškolák. Zejména pokud odchází studovat do jiného města, než kde žije a do školy by dojížděl daleko. V takovém případě stojí před rozhodnutím: kolej nebo pronájem? Každé z nich má své plusy a mínusy.

Ubytování na koleji

Ubytování na koleji je v mysli mnoha budoucích studentů spojeno s vizí neustálých večírků a hudby hrající do tří hodin do rána, zatímco se buď bavíte, nebo se ve vedlejším pokoji snažíte usnout (nedejbože studovat). Pravda je taková, že koleje jsou pochopitelně rušnější než soukromé byty. Když se na malém prostoru sejde několik desítek mladých lidí, jednoduše se musí se zvýšenou mírou hluku počítat.

Vybavení jednotlivých pokojů nebývá nejmodernější. Záleží na jaké koleji se ocitnete, potažmo který pokoj dostanete. Jestli jste tedy z domova zvyklí na vysokou míru komfortu, na koleji byste ho mohli minimálně ze začátku, než si zvyknete, postrádat. Zvykat si nejspíš budete muset i na sdílené sociální prostory typu kuchyňky a koupelny.

Dalším mínusem života na koleji může být váš spolubydlící. Někdy se může stát, že skončíte na pokoji s člověkem, kterého jste nikdy předtím neviděli. Jak s ním budete vycházet, je potom sázka do loterie. Třeba si budete výborně rozumět a stanou se z vás noví nejlepší přátelé. Nebo si naopak vůbec nepadnete do oka a následující společné soužití se přemění v boj, dokud se jeden z vás neodstěhuje.

Nejlepší způsob, jak tomu předejít, je pokusit se sestěhovat s někým, koho již znáte. Domluvte se s kamarádem či známým, který už na koleji bydlí nebo se tam stejně jako vy chystá, či zkuste hledat spolubydlícího v řadách kolegů ze stejného oboru. S takovým spolubydlícím máte jistotu, že najdete alespoň jedno společné téma, a navíc budete mít podobný studijní rytmus.

Všechny mínusy bydlení na kolejí se však s pozitivním přístupem mohou proměnit v plusy. Jelikož žijete na stejném místě jako spousta dalších studentů, snáz dokážete navázat nová přátelství. Dozvíte se, co se kde děje, nebudete tolik vyřazení z kolektivu, jako kdybyste žili jinde. Na koleji máte také možnost požádat své spolužáky o pomoc a třeba uspořádat společná studijní sezení, když vám zrovna něco nepůjde. A i na ty večírky dojde!

Ubytování v pronájmu

Pronájem s sebou váže několik potenciálních rizik, především ze začátku. V prvé řadě totiž musíte nějaký vhodný pronájem vůbec najít. Jelikož zároveň s vámi bude po pronájmu pátrat spousta dalších studentů, ta nejlepší místa budou pravděpodobně velmi rychle rozebrána. Myslete na to a postupujte rychle, jestli chcete najít byt, který se vám bude líbit.

Dalším faktorem, který je důležité vzít v potaz, je cena. Ta může být oproti kolejím několikanásobně vyšší. Pronajímatele také někdy požadují nájemné na několik měsíců dopředu nebo zaplacení kauce.

Dalším potenciálním mínusem mohou být požadavky nájemní smlouvy, které mohou být dokonce i přísnější než ty v kolejním řádu. Týká se to hlavně bujarých večírků. Spolukolejníci k nim bývají zpravidla tolerantnější a spíš se k vám přidají než obyvatelé nájemních bytů. Dalším faktorem je vybavení bytu. Koleje mají vždy alespoň to základní jako je postel, stůl, či lednice. V případě pronájmu do těchto položek možná budete muset investovat.

Jestliže nadevše preferujete soukromí, pronájem by pro vás mohl být lepší než kolej. V závislosti na velikosti bytu můžete samozřejmě skončit s několika spolubydlícími, ale v případě pronájmu se o koupelnu a kuchyň se budete dělit pouze s nimi, nikoliv s celým patrem jako to bývá na koleji, a s větší pravděpodobností budete mít pokoj jen pro sebe.

Výsledek? Plichta

Vždycky zaleží na tom, na koho narazíte, ať už se rozhodnete pro pronájem nebo pro kolej. V obou případech se naučíte větší samostatnosti, zejména pokud jste doposud žili jenom u svých rodičů. Budete se muset naučit starat sami o sebe a hospodařit s penězi, což jsou všechno znalosti, bez kterých s v budoucnosti neobejdete.