Ztratili víc než rok. Studenti hereckých oborů stále nemohou zkoušet v divadlech

13. 3. 2021 | Aktuality

zavřená_divadlaZa současné kritické situace se nemůžou ve školách scházet žádní studenti. Nejvíc koronavirus ovlivnil vysokoškoláky, kteří za poslední rok usedli v přednáškových sálech jen párkrát. Mezi nejzasaženější obory patří ty umělecké. Studenti hudebních a divadelních fakult se totiž nesmí scházet ani za účelem zkoušení svých absolventských představení a koncertů. Právě ty ale často slouží jako odrazový můstek pro jejich kariéru. Vláda s udělením výjimky pro studenty váhá, přestože profesionální herci zkoušet můžou.  

„Vzhledem k tomu, že je ve všech ostatních divadlech dovoleno zkoušet (byť za dodržování hygienických opatření) bych chtěl apelovat na to, aby byly stejné podmínky umožněny také divadlům spjatým s uměleckými školami. Provoz se totiž skutečně v ničem neliší od provozu ostatních profesionálních divadel a z mého pohledu se tak jedná o pouhé byrokratické nedopatření.“ Tento úryvek je součástí otevřeného dopisu, který poslal režisér Adam Steinbauer již loni v prosinci hned na tři ministerstva.

Steinbauer je hostujícím režisérem studia Marta, scény Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU), a je přímým svědkem toho, jak jsou zasaženi studenti absolventských ročníků, kteří v současnosti nemohou nejen chodit do školy, ale ani zkoušet, natož pak hrát před publikem. Oproti ostatním divadlům, kde je zkoušení inscenací povoleno, jsou ta akademická znevýhodněna.

K otevřenému dopisu zveřejněném na Steinbauerově facebookovém profilu připojilo svůj podpis téměř 700 lidí, a to nejen z řad divadelníků, akademiků a studentů. Později zaslali ministerstvu školství dopisy žádající udělení výjimky pro studenty i rektor Akademie múzických umění v Praze (AMU) Jan Hančil a rektor JAMU Petr Oslzlý.

Nejistá kariéra i promarněný rok

O důležitosti posledního ročníku mluví pedagožka Divadelní akademie múzických umění v Praze (DAMU) a herečka Eva Salzmannová. „Pro začínajícího herce je sezóna v Disku (divadlo DAMU pozn. red.) naprosto klíčová. A pokud o tuto možnost závěrečné fáze studia studenti přijdou, tak to pro ten ročník považuji za skoro likvidační,“ uvedla v únoru pro server iRozhlas.cz. „Ti herci musí pocítit, co to je kontakt s živým publikem, co dělá divadlo divadlem. Musí si ověřit jaké jsou reakce publika a musí na ně umět reagovat.“

Podobně to vidí i studentka posledního ročníku DAMU Martina Jindrová. Za normálních okolností by se nyní pravidelně objevovala v roli vrchní sestry Ratchedové v divadelní adaptaci Přelet nad kukaččím hnízdem nebo jako elf v Shakespearově Bouři na prknech divadla Disk. „Přicházíme o více než rok, kdy se můžeme prezentovat a rozvíjet v absolventských inscenacích. Většina z nás ještě pořádně nezažila, jaké to je pravidelně hrát a během repríz zjišťovat, co v dané roli funguje a co ne. Měla to být naše výstupní práce, na kterou si můžeme zvát režiséry, umělecké šéfy apod., se kterými bychom rádi v budoucnu spolupracovali,“ říká studentka pro VysokéŠkoly.cz.

Poslední ročník studenti herectví stráví hlavně na jevišti a je zásadní pro jejich další hereckou kariéru. Svými hereckým výkony mohou totiž oslovit divadelní profesionály, potenciální zaměstnavatele. „Sice všichni píšeme do divadel a oslovujeme umělecké šéfy, ale absolutně nemáme co nabídnout, nemáme je kam pozvat,“ doplňuje pro iRozhlas.cz Petr Kult, další student DAMU.

Ministerstvo volá po opatrnosti

Běžně začínají studenti zkoušet během jara, loni jim to ale znemožnila první vlna pandemie. Aby dohnali výpadek, zkoušeli celé léto. Na podzim stihli odehrát jen pár představení, než se divadla zase zavřela. Nyní nemohou opět zkoušet vůbec, přitom až do nedávna pro ně platily výjimky z vládních protikoronavirových opatření. Ty byly ale navázány na čtvrtý a třetí stupeň protiepidemického systému PES. „Od ledna PES nefunguje, a tudíž nejsou výjimky, ačkoli jsme o to několikrát žádali,“ říká pro VysokéŠkoly.cz Tereza Pavelková, PR referentka pražské DAMU.

Na jednu takovou prosbu rektora AMU Jana Hančila reagoval i náměstek ministerstva školství Pavel Doleček, který tvrdí, že ministerstvo iniciovalo změny pro absolventské ročníky v pátém stupni PSA a nyní čeká na vyjádření vlády. „Zároveň bych byl velmi opatrný ve snaze mít speciální výjimky jen pro umělecké programy. Naopak nastavení systémového přístupu k celému vysokoškolskému segmentu vzdělávací soustavy považuji za optimální a nejpřijatelnější řešení – to je právě i strategie v modifikovaném systému PES. Laboratorní, praktická či experimentální výuka může argumentovat režimem na výzkumných či průmyslových pracovištích, stejně jako lze argumentovat režimy právě např. v divadelních provozech,“ připustil Doleček.

Na DAMU by studenti posledních ročníků měli „derniérovat“ na přelomu května a června. Pokud nebude udělena výjimka ohledně setkávání na zkouškách, aby mohla být představení nahrána alespoň on-line, hrozí, že studenti ukončí studium bez možnosti oslovit divadelní šéfy a režiséry. „Teď nezkoušíme, on-line to nemá moc smysl. Čekáme, až nám dovolí hrát, jsme připraveni. Teď spíš řešíme státnice a diplomové práce,“ popisuje aktuální situaci Jindrová a dodává: „Uvažuje se i o hraní na podzim, záleží na situaci.“

Bez šermu i tance, ale s vizí

Kromě závěrečných ročníků strádají i ostatní studenti na DAMU. Podle Pavelkové škola nedosáhla ani procenta umělecké náplně výuky: „Jakési individuální projekty se uskutečnily, ale pouze po intenzivní konzultaci s pedagogem a děkankou DAMU a za dodržení všech opatření, tj. pouze v počtu do 10 studentů,“ upřesňuje Pavelková s tím, že pohybové předměty jako šerm nebo tanec se vůbec nekonaly. Osobní kontakt se školou i se spolužáky chybí také Jindrové. „Máme skvělý kolektiv a představuji si, kolik jsme toho mohli spolu ještě prožít, a to pak přijde velká lítost. Konec studia si člověk představuje jinak…“

Studenty DAMU teď drží nad vodou vzájemná podpora, jak potvrzuje Jindrová. „Já myslím, že jsme rádi, že se máme. Tahle věta je teď všude, ale připadá mi pro nás výstižná – „jsme v tom spolu“. Všichni jsme na tom stejně a všichni si uvědomujeme, oč přicházíme a následky téhle situace. Proto se snažíme udělat do budoucna maximum, aby naše práce nepřišla vniveč.“

S kolegy si natolik sedli, že dokonce plánují po studiích založení vlastního souboru: „Teď často schůzujeme on-line a plánujeme budoucnost našeho společného projektu, proto si myslím, že nás vidina vlastního fungujícího souboru drží nad vodou. I když jsou tam propady, jako asi všude. Naše nálada je vlnovitá jako koronavirus.“

Zdroje:
iRozhlas.cz,vltava.rozhlas.cz, divadelni-noviny.cz

Další články k tématu