Zpátky pro diplom! Šest celebrit, které se rozhodly dovzdělat

8. 12. 2022 | Studium po třicítce

studium celebritJsou slavní a bohatí přesto se rozhodli vrátit zpátky na univerzitu. Která celebrita si titul dodělala po padesátce? Kdo vyměnil politiku za místo na přednášce? A kdo se musel kvůli studiu převlékat za chlapce?

Adele

Britská zpěvačka Adele se ve svých 34 letech chce vrátit na vysokou školu. Studium bakalářského oboru anglická literatura si chce dodělat on-line, jakmile dokončí pěveckou štaci v Las Vegas. „Kdybych se nevěnovala zpěvu, byla bych učitelkou literatury,“ oznámila zpěvačka na setkání s fanoušky. „V tom, co dělám, se určitě odráží má vášeň pro anglickou literaturu. Přála bych si, abych mohla nastoupit na univerzitu prezenčně a získat tak autentické zkušenosti, ale studium si doplním on-line,“ dodala s tím, že do roku 2025 by chtěla mít školu hotovou.

Steven Spielberg

Steven Spielberg seknul se studiem, aby se mohl naplno věnovat své filmové kariéře. A vyplatilo se mu to. Stal se z něj jeden z nejslavnějších režisérů světa. V necelých 30 letech natočil kultovní Čelisti. O pár let později spatřil světlo pozemského světa ET mimozemšťan, za který si Spielberg vysloužil nominaci na Oscara a Zlatý glóbus. Za sebou měl už nespočet úspěchů, přesto se v padesáti na školu vrátil. Na California State University, Long Island v roce 2002 dokončil bakaláře v oboru film a elektronické umění.

Shakira

Kousek od známého režiséra na UCLA se jiná celebrita věnovala studiu historie. Shakiře bylo třicet let a měla vyprodaná turné, když se rozhodla, že se zapíše na kurz historie západní civilizace. Celý semestr se převlékala za chlapce a používala své prostřední jméno, aby ji nikdo nepoznal. O svém studiu říká, že pro ni bylo ctí naučit se nové věci a být součástí vzdělávacího vysokoškolského procesu, do kterého se jako mladší nezapojila.

Eva Longoria

Tato „zoufalá manželka“ získala magisterský titul z oboru Chicano studies zabývajícím se mexickou populaci ve Spojených státech. Přednášek na California State University, Northridge se účastnila poctivě prezenčně. Svoji závěrečnou práci psala na téma úspěšnosti latinskoamerického obyvatelstva v technických oborech.

Kalifornská univerzita navíc nebyla první, kterou Longoria absolvovala. Hned po střední vystudovala bakaláře v oboru kineziologie zaměřeným na pohybové ústrojí lidí a zvířat. Až pak se vrhla na hereckou dráhu.

Natalie Portmanová

Tato celebrita sice nenastoupila na univerzitu v pozdějším věku, ale za to v době, kdy už byla etablovanou herečkou. Tou stihla být již v 18 letech. Status hvězdy ji vynesla role princezny Amidaly z populární ságy Hvězdné války. I přesto dala přednost studiu před herectvím, respektive rozhodla se, že tyto dva světy skloubí. „Jdu na vysokou. Nezajímá mě, že mi to může zničit kariéru. Radši budu chytrá než slavná,“ odůvodnila v roce 1994 Portmanová své rozhodnutí.

A rozhodně si nekladla malé cíle. Nastoupila rovnou na Harvardovu univerzitu, kde studovala psychologii a neurovědu. Absolventkou jedné z nejlepších škol světa se stala v roce 2003. Dnes je kapacitou v oboru a vystupuje jako soudní znalkyně v sociálních a politických kauzách.

Po studiích v USA zamířila do své rodné země Izraele. Tam se přihlásila na židovská studia přímo na Jeruzalémskou univerzitu. Jo, a stále točí filmy!

Michal Horáček

Rekord mezi touto šesticí drží textař, producent a bývalý vlastník sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček. Na univerzitu se vrátil po neúspěšné prezidentské kampani v roce 2019 ve svých 66 letech. Zapsal se ke studiu dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Většina přednášejících je mladších než on. „Co jsem se díval, tak starší než já je jen jeden přednášející. To mě bude nutit studovat zodpovědně; nechci kolegy mladší než já vystavit situaci, kdy by mi museli říkat ‚Dnešní zkoušku s odřenýma ušima, pane Horáčku‘,“ uvedl pro deník Blesk textař ještě před nástupem na univerzitu.

Není to první studium, do kterého se Horáček pustil. V roce 2007 absolvoval obor antropologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Zde si následně udělal i doktorát. Horáček však zná prostředí vysokých škol i z druhé strany, na některých totiž sám přednášel tvůrčí psaní.

Zdroje: BBC.com, Blesk.cz, ČSFD.cz, Distance Learning centre.co.uk, People.com, The Guardian.com, University Herald.com

Další články k tématu

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Sigourney Weaver Znáte ji jako kosmonautku Ellen Ripleyovou, která bojuje s vetřelci, nejspíš jste ale nevěděli, že Sigourney Weaver byla dříve také pilnou studentkou na dvou nejprestižnějších univerzitách světa. Bakaláře studovala Stanfordu, kde se věnovala literatuře. Na magistra pak přešla na další top školu světa – Yale – kde se věnovala herectví. Natalie Portman Role princezny …

Hrůzostrašné univerzitní legendy aneb proč nezamykat studenty v márnici

Hrůzostrašné univerzitní legendy aneb proč nezamykat studenty v márnici

Studium na vysoké škole může být někdy skutečný horor. Třeba když se k blížícím se uzávěrkám přidá hlava stovky let mrtvého vládce Anglie, nebo vás cosi neviditelného zatahá za palec u nohy. Přinášíme vám ty nejděsivější historky z akademického prostředí. Oživlé sochy Chrliče bývají strašidelné už samy o sobě. A co teprve když ožijí! Například studenti z univerzity …

Vyhodnocení návštěvnosti portálu VŠ zná vítěze. Jsou jimi FF UK a AMBIS

Vyhodnocení návštěvnosti portálu VŠ zná vítěze. Jsou jimi FF UK a AMBIS

Největší portál pro výběr vysoké školy VysokeSkoly.cz ocenil své nejpopulárnější instituce. Tou vůbec nejnavštěvovanější veřejnou vysokou školou portálu VysokéŠkoly.cz se letos stala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Mezi soukromými institucemi pak zvítězila vysoká škola AMBIS. Ocenění se udělovalo v celkem 12 kategoriích. Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy si zobrazilo necelých 200 tisíc návštěvníků. Stala se tak vůbec nejnavštěvovanější …