Znalosti ze školy využívám denně, tvrdí absolvent VUT

7. 10. 2007 | O studijních oborech

Pavel Bednář letos v červnu úspěšně ukončil vysokou školu s magisterským titulem. Pět let studoval elektroniku a sdělovací techniku na Fakultě elektrotechniky a sdělovací techniky VUT v Brně. Už při studiu si založil vlastní malou živnost s anténní a sdělovací technikou. Od ukončení školy si stihl vyřídit tři další živnostenské listy a veškerou práci si shání sám. Ale jak sám říká, vědomosti z vysoké školy využívá denně.

Podle čeho sis na střední vybíral vysokou školu?

Když jsem si vybíral vysokou školu, rozhodoval jsem se především podle oboru. Chtěl jsem studovat stejný nebo podobný obor jako na střední škole, protože mi přišlo škoda nevyužít toho, co jsem se za čtyři roky naučil. Proto jsem si dal přihlášku do Brna na VUT, do Prahy na ČVUT a do Zlína. Dostal jsem se všude, ale rozhodl jsem se nakonec pro Brno, protože tam šla řada mých spolužáků.

Bylo studium na VUT náročné?

Těžko říci. Spíše to záleželo na vyučujícím než na předmětu nebo probírané látce. Z devadesáti procent ale vždy platila přímá úměra: čím víc studentů v kurzech, tím jednodušší zkouška na jeho konci a tím méně si lidé odnášeli z vyučování.

Bavilo tě studium?

Někdy mě to bavilo, jindy zase méně. V osnovách občas byly věci, které se týkaly přímo mého současného podnikání, to jsem někdy vydržel až do konce přednášky. Obecně jsem ale nesnášel předměty, které vedl nějaký demagog, ztuhlý a nepružný kantor.

Měl jsi možnost při studiu absolvovat i nějakou praxi?

Už při studiu jsem si vyřídil svůj první živnostenský list a trošičku jsem začal podnikat. Založil jsem si internetový obchod a prodával a montoval anténní techniku. Pak jsem si dal vlastní razítko jako potvrzení praxe do školy. Ale obecně na našem oboru platilo, že student musí mít splněnou měsíční praxi na bakalářském a dva týdny potom na magisterském stupni.

Jak šlo tvoje drobné podnikání skloubit se školou?

Tak bylo to určitě náročné, ale naštěstí jsem měl skvělé kamarády, kteří mi pomáhali. Půjčovali mi zápisky z přednášek, pomáhali mi při vypracovávání protokolů a podobně. Bez nich bych to asi nezvládl, protože i když to byl pouze internetový obchod, zabíralo mi to pravidelně spoustu času.

Nelákalo tě po ukončení magisterského stupně pokračovat ještě v doktorském studiu?

To mě vůbec nelákalo. Jsou to další, při nejlepším, tři roky studia. Kdybych to podstoupil, byl by ze mě sice odborník, ale ztratil bych tři roky. Za tu dobu se dá stihnout spousta věcí. Mohl jsem se především začít naplno věnovat svému podnikání.

Bylo těžké se po škole uplatnit?

Moc lidí tvrdí, že uplatnit se po škole je těžké. Já si to nemyslím. Měl jsem štěstí, protože já jsem po skončení školy dokonce nějaké nabídky musel odmítat. Podle mě záleží na člověku. Ze spolužáků znám minimum, kteří teď nemají co dělat.

Jak si dnes hledáš práci?

Pracuji na živnostenský list, to znamená, že práci si hledám především sám. Buď si dám reklamu a práce přijde sama, nebo ji sháním po známých. Antény a satelity jsou stále žádané. Zatím se mi ale nestalo, že bych neměl na co sáhnout.

Bylo ti vysokoškolské studium užitečné? Využíváš některé vědomosti v praxi?

Určitě. Nedá se sice říct, že využívám pořád vědomosti z matiky, ale znalosti odborných předmětů využívám při své práci denně. A uvědomuji si to čím dál víc.

Kdyby ses teď rozhodoval o vysokoškolském oboru, vybral by sis jiný?

Možná ano, protože ten můj obor (elektronika a sdělovací technika) má stále obecně malé uplatnění. Asi bych si vybral nějakou automatizaci.

Co bys poradil studentům, kteří o studium techniky uvažují? Je lepší si práci hledat už ve škole, nebo čekat, až školu dokončíš?

Radím všem, aby se po práci ohlíželi už během studia. Určitě to bude jenom k jejich dobru.

Další články k tématu