Život po koronaviru bude plný nejistoty, shodli se účastníci výzkumu

14. 8. 2020 | Stojí za přečtení

koronavirus nejistotaNouzový stav skončil a život v Česku by se měl postupně vracet do normálu. Masarykova univerzita se proto ve svém výzkumu zaměřila na to, jak lidé hodnotí činnost médií v době pandemie. Zároveň zjišťovala, jaká jsou jejich očekávání do nadcházejících týdnů a měsíců a jaké kroky vlády by byli ochotni akceptovat.

Výzkumu se účastnilo na 300 respondentů. Z jejich odpovědí plyne, že činnost médií během nejtvrdších opatření hodnotí spíše negativně. „Nejnižší míra souhlasu vyšla u tvrzení, že média informovala o onemocnění přehledně, a nejvyšší míra souhlasu naopak s tím, že média o událostech referovala, jako by šlo o sportovní závody, které se zaměřují jen na počty mrtvých a nakažených,“ vysvětlila členka výzkumného týmu Masarykovy univerzity Lenka Hrbková. Respondenti se rovněž víceméně shodli, že média věnovala koronaviru příliš mnoho prostoru, a to na úkor odlišných témat.

Shoda panovala i v otázkách budoucích očekávání v pracovním či v osobním životě. Lidé pociťují nejistotu a zatím neví, nakolik pandemie a její následky změní jejich životní styl a návyky – například ty týkající se ježdění na dovolené do zahraničí.

Výzkumníci se zabývali i otázkou vakcíny proti koronaviru a případné povinnosti nechat se očkovat. Z odpovědí vyplývá, že na vývoj vakcíny by se mělo vyčlenit velké množství peněz. Většina respondentů by souhlasila s částkou rovnající se rozpočtu ministerstva obrany, který pro letošní rok činil 75 miliard korun. V otázce povinného očkování se však respondenti neshodli. „Dá se očekávat, že v otázce povinného očkování si budou politické autority počínat velmi obezřetně,“ vysvětlil vedoucí výzkumného projektu Miroslav Mareš.

„Lidé měli obecně tendenci schvalovat opatření, která se moc netýkají jejich životů, a naopak odmítat ta, která se jich přímo dotýkají,“ doplnil Roman Chytilek, jeden z členů výzkumného týmu.

Respondenti by tak například schválili zákaz konzumace exotických živočichů během cest do zahraničí. Nápad, že by Česká republika omezila možnost nakoupit běžně dostupné léky typu paralenu, aby se více dostalo na nemocné lidi, se jim ale naopak nelíbil. Nesouhlasili by ani s jakýmkoliv opatřením, které by zasahovalo do jejich soukromí.

Zdroj:
https://www.em.muni.cz/

Další články k tématu