Mendelova univerzita pomáhá zkoumat dopad koronaviru na psychiku lidí

18. 4. 2020 | Aktuality

MENDELU_koronavirusZdravá psychika je důležitá nejen pro vlastní pocit pohody. Ovlivňuje i chování lidí na trhu, které bude jedním z rozhodujících faktorů při znovunastartování ekonomik, které po celém světě zabrzdila pandemie koronaviru. Odborníci se proto v současnosti snaží zjistit, jak pandemie a s ní spojená omezení ovlivňuje každodenní život lidí, jejich vztahy i chování. Do průzkumu COVID-19 se nyní zapojila i Mendelova univerzita v Brně.

Autory projektu jsou vědci z Aarhuské univerzity v Dánsku, ke kterým se postupně přidávají odborníci z celého světa. Závěry výzkumu proto budou odrážet situaci prakticky na celém světě. Právě rozsah výzkumu je podle Jiřího Čeňka z Mendelovy univerzity tím, co ho činí unikátním.

„V současné době již máme odpovědi od více jak 100 tisíc lidí na všech kontinentech. Výzkum je výjimečný i tím, že umožňuje jak mezinárodní srovnávání psychologických důsledků covid-19, tak i hlubší analýzu v rámci České republiky,“ vysvětlil Čeněk a dodal: „Výsledky této mezinárodní spolupráce mohou pomoci odborníkům v porozumění psychologickým důsledkům pandemie a orgánům státní moci v identifikaci skupin obyvatel v psychologické rovině nejvíce ohrožených pandemií a položit tak základ cílené intervence.“

Celkově se do výzkumu zapojilo 42 zemí světa. Sbírání dat bude probíhat do konce května, přičemž první výsledky by měly být známy během letošního léta. Pokud byste měli zájem se zapojit do anonymního výzkumu a podělit se o svou zkušenost, klikněte na následující odkaz: https://aarhus.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X6017nwDwNEv7D?Q_Language=CS.

Zdroj:
http://mendelu.cz/

Další články k tématu