Život na univerzitách v USA: Kurz pirátství i seminárka o atomovce

1. 5. 2022 | Stojí za přečtení

studium v USAUSA jsou domovem nejlepších univerzit na světě, které se pravidelně umisťují na vrcholech univerzitních žebříčků. To nejspíš víte. Co jste ale možná ještě nevěděli je, že na jedné z těchto prestižních škol musela seminárku zabavit FBI. Na jiné zas učí obranu proti černé magii. Přinášíme vám pět zajímavostí o amerických univerzitách, které vás pobaví.

Tajné služby zabavují seminárku

Princetonská univerzita patří mezi nejvěhlasnější univerzity Spojených států i celého světa. Díky architektonicky povedenému kampusu si zde připadáte spíše jako v britském Oxfordu než ve státě New Jersey. Škola si zakládá na individuálním přístupu a malém počtu studentů, které ale současně vede k uvažování ve prospěch společnosti.

Zda se o to v roce 1976 pokoušel i princetonský student John Aristotle Philips není však jisté. Napsal totiž seminární práci na téma, jak si každý může sestavit svou atomovou bombu. Jeho učitel, podle něhož byla práce opravdu kvalitní, mu slíbil to nejlepší ohodnocení. Ale pouze v případě, že práci po zapsání známky okamžitě spálí. To nakonec Philips nestihl a seminárku zkonfiskovala FBI.

Nejúspěšnější sportovci

Stanfordská univerzita se nachází na opačné straně USA v San Francisku. Oproti Princetonu má dvojnásobný počet studentů. Život v kampusu je pestrý, stejně jako předměty: můžete se přihlásit do programu ženského leadershipu nebo do kuchařské laboratoře. V kampusu také pěstují vlastní organické jídlo pro osm zdejších jídelen. Je to takový svět sám pro sebe – dokonce zde vznikl i pro kampus specifický žargon zvaný „stanford speak“.

Vedle toho má Stanford i úspěšnou sportovní komunitu. K univerzitě je přidruženo 32 sportovních klubů, které vyprodukovaly celou řadu úspěšných sportovců. Od roku 1908 získal na olympijských hrách medaili vždy aspoň jeden stanfordský student. Rekord drží Jennifer Beth Thompsonová, plavkyně a anestezioložka, která má doma celkem 12 cenných kovů.

Avada kedavra trojský kůň!

Otec zakladatel Thomas Jefferson chtěl na Univerzitě ve Virginii učit budoucí lídry, kteří budou utvářet budoucnost amerického národa. Tato myšlenka přetrvává na škole dodnes a podle ní vybírá i své studenty. Mezi její slavné absolventy tak patří například i Robert Kennedy, kandidát na prezidenta, který byl stejně jako jeho slavnější bratr John zavražděn.

Proč se ale univerzita dostala do našeho žebříčku? Můžete se zde totiž přihlásit na předmět Obrana proti černé magii. Místo bubáků, ďasovců a rarachů se naučíte, jak bojovat proti virům a jiným hrozbám, které ohrožují váš počítač. „Dochází zde k bitvě mezi specialisty na počítačovou bezpečnost a designéry zákeřných softwarů. Kurz vám pomůže pochopit techniky využívané oběma stranami této bitvy o počítačovou bezpečnost,“ stojí v sylabu kurzu.

Johoho, jeden certifikát

Soukromá americká škola MIT (Massachusetts Institute of Technology) byla vyhodnocena jako ta nejlepší na světě podle QS University Rankings za rok 2022. Tahle univerzita odchovala 85 laureátů Nobelovy ceny, stála za vývojem radaru či první chemickou syntézou penicilinu. Vedle toho ale univerzita myslí i na mentální zdraví svých studentů. Kromě vědců totiž vychovává i piráty!

Pirátský kurz založilo několik studentů před 20 lety a pomáhá dalším studentům zábavným způsobem splnit povinné hodiny tělocviku. Zkušení instruktoři účastníky naučí střílet z luku a zbraní, plachtit a šermovat. Pokud se studentům podaří kurz dokončit, obdrží certifikát na tematicky laděném ceremoniálu, kde nechybí trojhranné klobouky ani pásky přes oko. Nově jmenování piráti také skládají přísahu, jejíž znění je již po dvě dekády drženo v tajnosti. Bohužel vás obdržení certifikátu nelegitimuje k loupení fantastických pokladů.

100 kilometrů vědění

Harvardská univerzita je nejstarší americkou univerzitou, byla založena již v 17. století. Je také považována za nejvíc vlivnou univerzitu na světě. Za dobu své existence absolvovalo její programy osm amerických prezidentů a 62 stále žijících miliardářů.

Tato univerzita má také největší akademickou knihovnu. Čítá 20 milionů knih, 400 milionů rukopisů a fotografií a zaměstnává 700 knihovníků. Podle serveru Erudera by svazky a další materiály vyskládané vedle sebe měřily na 92 kilometrů. Pro srovnání, Národní knihovna v Česku čítá dohromady „jen“ sedm a půl milionů jednotek. Kvůli stále rostoucímu počtu materiálu se harvardská knihovna musí pořád rozšiřovat. Vrchní patra jsou všechna plná, takže nová vznikají v podzemí.

Zdroje: Education.cz, Erudera.com, Harvard. edu, MIT youtube kanál, Top universities.com

Další články k tématu

Nejpodivnější zákony na světě. Co nesmíte dělat na dovolené?

Nejpodivnější zákony na světě. Co nesmíte dělat na dovolené?

Během letní dovolené byste si měli pořádně odpočinout a zažít něco nového. Někdy se ale návštěva cizí země může pořádně zvrtnout. Obzvlášť pokud neznáte zákony dané země. Přinášíme vám výběr těch nejbizarnějších zákonů a nařízení z celého světa. Dopředu varujeme, že na koupele s oslem i souboje s medvědem můžete zapomenout! USA Amerika je zemí neomezených možností, ale …