Zážitková pedagogika

29. 8. 2008 | O studijních oborech

Na řadu věcí, které vás v životě mohou potkat, se nepřipravíte nikdy. Jsou ale situace, které se dají dopředu „naučit“. Nečeká vás při tom ani psychologická poradna, ani nudné sezení ve školní lavici. Vzpomínáte, jak jste jako malí řádili na dětském táboře? Pokud vás hry neomrzely doteď, není důvod v nich přestávat.

Pokud vás zážitková pedagogika jednou chytne, je pravděpodobné, že u ní zůstanete na delší dobu. Co vás čeká? Postupně si rozšíříte tzv. komfortní zónu – zvýší se počet situací, ve kterých se cítíte bezpečně. Pod vedením zkušených instruktorů zjistíte, že dokážete překonat sami sebe a získáte větší sebejistotu, schopnost umět si poradit. Zároveň se pobavíte, dostanete se do společně podobně naladěných lidí.

Zážitky Jak už název napovídá, hlavním prostředkem zážitkové pedagogiky je vyvolání zážitku. K tomu obvykle vedou různé hry a situace, jež spouští výrazné emoce. Dalším prvkem je potom zpětná vazba a diskuse, které vám pomohou uvědomit si, co jste právě prožili, a využít to v budoucnu.

Co vás čeká Nezní vám zatím tato činnost příliš zábavně? Není divu, jen jsme vám suše představili její základní principy. Jak to tedy vypadá ve skutečnosti? Organizátoři zážitkové akce pro vás připraví zajímavý program. Budete hrát hry, vyzkoušíte si různé zajímavé činnosti a techniky, se kterými se běžně nesetkáváte. Procvičíte si při tom jak samostatné rozhodování, tak práci v týmu. Podle zaměření zážitkového kurzu si navíc můžete osvojit různé dovednosti, například se zábavnou formou naučit, jak správně poskytnout první pomoc. Vaše vlastní aktivní účast je samozřejmostí, bez ní by pro vás taková akce byla v podstatě zbytečná. Nejedná se však o žádný dril. Vše je zábava a každý jde jen tak daleko, jak sám uzná za vhodné (není se čeho bát – snad kromě sebe sama, ale aspoň se lépe poznáte). Nikdo vás nebude do ničeho nutit.

Kde a jak začít Pokud se některý z vašich kamarádů zážitkové pedagogice věnuje, určitě nebude problém, aby vás navedl tím správným směrem. V opačném případě nemusíte zoufat – stačí si projít nabídku organizací, které se touto činností zabývají. Mezi takové patří například Prázdninová škola Lipnice. Řadu zajímavých odkazů naleznete zde. Ať už své volno trávíte jakkoliv, je dobré odhalovat své další možnosti. „Rozhodovat můžeme jen o tom, jak naložit s časem, který nám byl dán,“ říká jedna z Tolkienových postav.