Západní školy tě lépe připraví na život

2. 6. 2008 | Studium v zahraničí

Tomáš Bort (28) se v loňském letním semestru rozhodl vyměnit studium na VŠE za jeden semestr v zahraničí. Jako cíl své cesty si zvolil vysokou školu v Barceloně. A o tom, jaké to je studovat – a možná nejen studovat – ve Španělsku, se dočtete v našem rozhovoru.

Kdy a odkud jsi vyrazil, kde jsi studoval a jak dlouho jsi tam vlastně byl? Vyrazil jsem ve čtvrťáku (pozn. redakce: 1. ročník navazujícího magisterského studia, VŠE Praha, hlavní specializace: Informační a komunikační technologie). Studoval jsem na ESADE (Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas) v Barceloně, v rámci CEMS programu. A byl jsem tam klasicky na jeden semestr.

Jak jsi se k té možnosti studovat ve Španělsku dostal? Stačí se jen přihlásit, nebo musíš splnit i nějaké specifické podmínky – například mít dobrý prospěch? Jednoduchá odpověď: VŠE je jako jediná škola v ČR zapojená do programu CEMS, v rámci kterého musí každý student strávit semestr na své univerzitě a semestr na nějaké partnerské (v současné době je zapojeno 19 států = 19 univerzit). Stipendium jsem měl klasické – program Erasmus (placené EU a MŠMT). Systém je naprosto stejný pro všechny studenty, kteří vyjíždí přes program Erasmus. Na základě uzavřené bilaterální smlouvy mezi VŠE a ESADE: musíš dostat Acceptation letter (tedy, že tě berou); vyplnit Learning Agreement (studijní smlouva), kde jsou všechny předměty, co budeš studovat (potvrzené studentem, vysílající a přijímající institucí); podepsat Finanční dohodu (tam je, jaké bude stipendium). Pak dostaneš Erasmus Chartu studenta. Po studiu musíš dostat Confirmation of study period (od kdy do kdy jsi studoval) – to je potvrzení, že jsi čerpal správný finanční příspěvek. A dostaneš Transcript of Records – tam jsou výsledky tvého studia; a na závěr musíš vyplnit a odevzdat Závěrečnou zprávu studenta. Prostě – spousta byrokracie.

Jak tam vypadalo studium? A jak se liší od studia tady? Studium je více týmové. Jinak předměty „nic moc“. Měl jsem 50% předmětů v angličtině, 50% ve španělštině. Stejný obor jsem nestudoval. Doma studuji ICT, tam mezinárodní management.

Jak tam vypadají zkoušky? Zkoušky jsou týmová práce, napsat seminárku, test, závěrečná prezentace. Neměl jsem žádnou ústní zkoušku.

Jak a kde jsi bydlel? ESADE má vlastní koleje, ale jsou tak drahý, že si tam může dovolit bydlet jen úplný blázen. Takže jsem bydlel na privátě – v bytě s dalšíma „zahraňákama“. Bylo to celkem „ucházející“, jen jsem bydlel blíž ke škole a dál od centra (noční busy nic moc).

A co jsi dělal, když jsi nebyl ve škole? Dělal jsem toho spoustu. Dal jsem se dohromady s místními studenty a pomáhal jim s organizováním, pak tam pořádali pár akcí přímo rádoby studentské organizace. Jinak jsme se bavili sami (jako zahraniční studenti) – jezdili jsme po Catalunyi, byli jsme v País Vasco (Baskicko) a i na Las Fallas (Valencia).

Dá se tam uživit z peněz, které jako student dostaneš, nebo je třeba si přivézt vlastní peníze? Případně, je možnost si tam nějak přivydělat? Tak stipendium na všechno rozhodně nestačí (a ani nemá), je tak na 60%-70% nákladů. Potřebuješ si tedy s sebou přivézt vlastní peníze. Stipendium ti stačí veskrze na nájem, všechno ostatní jde z tvé kapsy…

Ve Španělsku obecně se uživit dá – jsme členové EU, tedy stačí si tam sehnat povolení (vyplnit pár papírů a zajít na cizineckou policii) a můžeš začít pracovat. Já jsem tam semestr studoval (tedy jsem si jen „užíval“ studentského života), ale přes léto jsem tam i pracoval, a vlastně jsem si vydělal všechno, co jsem tam před tím za ten půl rok „prožil“.

Na závěr klasická otázka – co ti to dalo? Byla to dobrá zkušenost – člověk se dostane mezi úplně jinou sortu lidí. Například krásně vidíš, jak je český (a vůbec středo/východo­evropský) systém jiný… Na západě jsou zvyklí diskutovat, makat týmově a vůbec si myslím, že tě ty školy připraví na život víc (nejde totiž o biflování, ale o pochopení daného tématu, dokázat ho prezentovat a dokázat si stát za svým názorem – samozřejmě na začátku se i nebát ten svůj názor vyslovit). Musím ale uznat, že třeba na VŠE si to začínají uvědomovat a začínají se přizpůsobovat. Nicméně je to ještě dlouhá cesta…

Poznal jsem tam, že čeští studenti na evropském trhu práce moc šancí nemají (resp. musíš se fakt snažit, abys získal nějaké lépe placené místo). V neposlední řadě jsem tam poznal pár fakt skvělých lidí z celé Evropy (i za oceánem), se kterými jsem víceméně ve styku do teď.

Pokud chcete vědět víc o programu CEMS, v jehož rámci se Tomáš do Španělska dostal, informace najdete na stránkách www.cems.org.

O studiu v zahraničí se dočtete také zde

Další články k tématu