Jak si vybrat zahraniční VŠ

9. 10. 2015 | Studium v zahraničí

Chtěli byste cestou do školy vídat Big Ben, jezdit přes Golden Gate Bridge nebo pořádat pikniky v Central Parku? Studium v cizí zemi si můžete vybírat podle mnoha kritérií. Pokud do toho chcete jít, měli byste začít řešit vše nejpozději včas.

Rok předem

Jestliže myslíte studium v zahraničí vážně, je roční předstih právě tak akorát dlouhá doba na to, abyste začali googlovat. Vyberete-li si vysokou školu v rámci Evropské unie, trochu si tím zjednodušíte práci, protože pro občany EU platí ve všech jejích zemích stejné studijní podmínky. Jestliže máte jasnou destinaci, kde byste chtěli dobu svého studia strávit, je jistě užitečné podívat se na úspěšnost uchazečů o přijetí. Nejde ani tak o to zbytečně se nepodceňovat, ale vědět, do čeho jdete. Rok je navíc dost dlouhá doba na sepsání všech potřebných žádostí, esejů, sehnání doporučení, vyplnění přihlášek a nashromáždění dostatečného množství informací o studiu vašich snů. Roční předstih je dobré mít nejen v případě, že uvažujete o celém bakalářském či magisterském studiu v zahraničí, ale také pokud se chystáte vyjet na Erasmus. Nevíte-li si rady s přihláškou a dalšími náležitostmi, můžete se jak obrátit na zahraniční oddělení vaší fakulty (plánujete-li Erasmus), tak třeba na Národní informační centrum pro mládež, které spadá pod české ministerstvo školství.

Kam? Napoví vám žebříčky

Je jen na vás, kde se rozhodnete studovat. Pokud máte dostatek motivace a vůli, přihlásit se můžete na ty nejprestižnější zahraniční univerzity z celého světa. Při výběru můžete dát na žebříčky, které každoročně hodnotí univerzity podle různých kritérií – například podle kvality výuky (tedy dle počtu Nobelových cen a jiných vědeckých ocenění, které získali pracovníci univerzity), podle výzkumu (dle počtu publikovaných článků v prestižních věděckých časopisech) nebo třeba i podle velikosti univerzity.

Mezi nejuznávanější žebříčky patří ARWU (Academic Ranking of World Universities), sestavovaný univerzitou v Šanghaji. První čtyři místa ročníku 2014–2015 ovládly americké univerzity.

Vítězem se stala Harvardská univerzita, která zatím za 12 let existence žebříčku nenašla konkureci. Jako druhá nejprestižnější byla označena Stanford University, v závěsu za ní pak Massachusetts Institute of Technology (MIT). Čtvrtou nejlepší se za rok 2015 stala University of California, Berkeley. Na páté příčce najdeme pověstnou britskou University of Cambridge, její konkurentka University of Oxford se pak umístila až na desátém místě. V žebříčku obecně převládají vysoké školy anglicky mluvících zemí. Nejvýše hodnocenou univerzitou, která se nenachází ani v USA, ani v Británii, je švýcarský Swiss Federal Institute of Technology, Zurich na 20. příčce, těsně za ním se pak umístila The Univesity of Tokio.

Druhým nejkomplexnějším žebříčkem je ten, který vydává britský deník The Times. Také zde vedou americké univerzity – první místo získal California Institute of Technology, druhé patří Harvard University, jen o setinu procenta pak na třetím místě skončila britská University of Oxford. Tento žebříček se nijak zvlášť neliší ani v kritériích, kterými jsou prostředí pro studium, citace odborníků z dané univerzity ve vědeckých periodikách, poměr učitelů ku studentům, hodnotí ale třeba také mezinárodní spolupráci a reputaci jednotlivých VŠ.

Oba zmíněné žebříčky však nezahrnují do hodnocení umělecké vysoké školy. Hudební, divadelní a jiné podobné obory mají svá vlastní hodnotící kritéria.

Goals are dreams with deadlines

Snít o diplomu z prestižní univerzity je sice hezké, ale pokud pro to nic nepodniknete, zůstane jen u toho snu. Prvním krokem (tedy hned po výběru univerzity a zvážení vašich studijních, finančních a jiných možností) by měl být fakt, že si pohlídáte uzávěrku posílání přihlášek. Záleží na tom, kam se chcete hlásit, ale například lékařské obory prestižních britských univerzit mají deadliny již v polovině října. Pokud vás studium ve Velké Británii zajímá, pomohou vám webové stránky www.ucas.com, kde najdete všechny potřebné informace.

Většina amerických univerzit má pak uzávěrku přihlášek pro zahraniční studenty dokonce v září. Pokud chcete studovat ve Francii, přes Campus France se můžete hlásit na VŠ v celé Francii. Existuje možnost získat stipendium přes Eiffelův program. Do sousedního Německa se zase na vysokou můžete dostat díky DAAD (Deutscher Akademischer Austauch Dienst). Existuje také spousta nadací a fondů, které vám na studium přispějí nebo vám jej třeba i uhradí celé, ovšem za předpokladu, že máte vynikající studijní výsledky.

Zdroje informací: www.nuv.cz, www.timeshighereducation.com, www.ucas.com, http://www.campusfrance.org/en/www.daad.de/en

zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …