Zahraniční studenti v Australii bijí na poplach. Obávají se bezdomovectví

23. 8. 2020 | Aktuality

mezinárodní studenti AustrálieZahraniční studenti v Austrálii měli finanční problémy ještě před vypuknutím pandemie. Jejich situace se nyní ještě více zhoršila. Vyplývá to ze studie, kterou organizoval profesor Alan Morris z Univerzity technologie v Sydney.

První části předpandemického šetření se zúčastnilo přes sedm tisíc respondentů z řad zahraničních studentů. Více než třetina z nich často zápasila s tím, jak zaplatí nájem a více než pětina se kvůli zaplacení nájmu musela pravidelně obejít bez jídla.

Více než 200 respondentů uvedlo, že byli nuceni spát „na směny“, kdy postel ve sdíleném bydlení v rozdílný čas užívali rozdílní lidé. Šestina respondentů se pak obávala, že by mohli čelit hrozbě bezdomovectví.

V červenci 800 původních respondentů vyplnilo ještě dodatečný dotazník. Z něj vyplynulo, že již tak kritická situace se během pandemie ještě zhoršila. Respondenti od vypuknutí epidemie ztratili v průměru 23 procent svého příjmu.

„Velký podíl respondentů – 6 z 10 – uvedl, že ztratili placené zaměstnání kvůli karanténě, a pouze 15 procent z nich nalezlo novou práci. Z toho vyplývá, že dopad pandemie covid-19 na zaměstnání a vydělávání peněz je v případě mezinárodních studentů mnohem větší než u zbytku pracující populace,“ doplnil Morris.

Studenti ve velkém žádali o pomoc přátele a rodinu a skoro polovina z nich se obrátila na jejich univerzity. Ty mohly například snížit poplatky za studium, poskytnout náhradní nouzové ubytování, poradenské služby a další.

44 procent studentů se i navzdory tomu obávalo, že nebudou schopní školné zaplatit. 58 procent pak uvedlo, že stres kvůli financím negativně ovlivnil jejich studium. Více než třetina respondentů uvedla, že možná budou muset Austrálii opustit ještě předtím, než dostudují. Podle Morrise výsledky studie do budoucna negativně ovlivní počty zahraničních studentů v zemi.

Zdroj:
https://www.timeshighereducation.com/

Další články k tématu