Zachovejte dva termíny přijímaček, žádají rodiče

18. 4. 2020 | Aktuality

přijímačkyJiž několik dní od vyhlášení nouzového stavu a uzavření škol avizoval ministr školství Robert Plaga, že společné přijímací zkoušky na střední školy se místo dvou termínů budou konat jen v jednom. Nyní už byl návrh schválen vládou. Termín přijímaček však zatím ministerstvo nestanovilo. Řada rodičů žáků, které významná zkouška čeká, je však proti. V peticích žádají, aby se termíny stanovily dva.

Na ministra školství se kvůli omezenému počtu termínů přijímacích zkoušek obrátil například Aleš Prokop, předseda školské rady Základní školy K Milíčovu v Praze „Jsme přesvědčeni, že o přijetí na školu by neměla ve větší míře rozhodovat nervozita anebo štěstí připravenosti dítěte na jednu sadu otázek, ale řádně a opakovaně změřené studijní předpoklady a znalosti,” vysvětlil Prokop svůj postoj. Podle něj také spousta dětí kvůli domácí karanténě nemá ideální podmínky ke studiu.

„Vedle sociální nepohody se navíc musí umět vypořádat s novými výukovými formami, které se na nich teprve jejich kantoři učí. Zatímco na některých školách úspěšně běží on-line výuka
a konzultační hodiny, jinde může být učivo zadávané jen strohými e-mailovými oznámeními, co se kde mají naučit, zopakovat bez ohledu na denní dobu,” doplnil Prokop.

Prokop není jediný, kterému opatření ministerstva vadí. Proti se staví také další rodiče. Petice za vyhlášení dvou termínů přijímacích zkoušek podepsalo už čtyři tisíce lidí.

Kromě jednoho termínů a improvizované výuky vadí rodičům také to, že není jasné, kdy se zkoušky budou konat, což může u dětí vyvolávat stres a nejistotu.

Zatím je známo pouze to, že by přijímací testy proběhly nejdříve dva týdny po znovuotevření škol, které jsou uzavřené od 11. března. Zájemci o studium na středních školách by skládali klasicky test z českého jazyka a z matematiky.

Studenti druhých stupňů základních škol jsou zatím mezi posledními, kteří se podle předběžného plánu ministra školství budou vracet do lavic, a to jen v omezeném počtu v průběhu června.

Zdroj:
https://www.novinky.cz