Za studium jazyků nemusíte platit tisíce

17. 9. 2013 | Studium v zahraničí

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem, slýchávali jsme jako malí. Něco na tom rčení bude, i při výběru práce se personalisté dívají na kolonku s přehledem jazykových dovedností. Ale jazykové kurzy jsou finančně nákladné a někdy i časově náročné.

Pokud ovšem máte alespoň minimální základy v daném jazyce, nemusíte hned věšet hlavu. Existuje několik možností, jak se v mluveném i psaném projevu zlepšit a většina z nich vás bude stát jen vaši energii.

Buddy program a škola pomohou

Jednou z variant, jak se zadarmo zdokonalit v cizí řeči, je tzv. buddy program. Pokud víte, že je vaše vysoká škola zapojena do výměnných studentských pobytů jako je třeba Erasmus, bude pravděpodobně zajišťovat i podporu pro zahraničí studenty ve formě buddy. Ta funguje následovně – přihlášení čeští studenti dostanou na jeden semestr „na starost“ nějakého svého kolegu z Erasmu. A s ním pak mohou trávit tolik času, kolik je potřeba a o kolik mají obě strany zájem. Ze začátku školy se vídáte intenzivněji, váš „buddy“ totiž potřebuje zařídit tramvajenku, ukázat školní areál atp. Pak ale můžete společně chodit na party, kafe nebo přednášky. Výhody? Procvičíte si jazyk (váš kolega se pravděpodobně česky učit nebude) a navíc získáte nějaké kredity (alespoň na některých fakultách).

Protějšek, kterého na procvičování jazyků hledáte, nemusí být vždy rodilý mluvčí. Naopak, někdy vám třeba bude i vyhovovat, že váš kolega nemluví perfektně a plynně. Navzájem si můžete opravovat chyby a sledovat postupné zlepšení. Sledujte také nástěnky na různých fakultách a facebookové stránky studijních programů. Čas od času zde narazíte na inzerát typu: „Rodilý Francouz nabízí lekce francouzštiny a portugalštiny za lekci angličtiny nebo češtiny“.

Internet na pomoc

Kromě osobního přístupu, který vám zajistí přímý kontakt s rodilým mluvčím, můžete vyzkoušet i on-line kurzy zdarma. Stačí do vyhledávače zadat heslo jako „free English“ – nabídka je opravdu široká. Autorku tohoto článku zaujaly například tyto kurzy – lektorka v nich mluví zřetelně a navíc vysvětlovanou látku podává i s pomocí přehledné prezentace.

Existují však i specializované portály, jedním z nejznámějších je Language Exchange. Není zcela zdarma, ale některé jeho služby zdarma jsou. Jako běžný člen (čili ne „Gold member“) nemůžete sami oslovovat další členy a vyzývat je ke spolupráci formou chatu nebo Skypu. Vaše role jako běžného člena je tak spíše pasivní. Pokud byste se chtěli stát „zlatými členy“, je třeba zaplatit poplatek ve výši 6, 12 nebo 24 dolarů (na 1, 3, respektive 12 měsíců; ceny v korunách odpovídají přibližně 120, 240, resp. 480 Kč).

Podobným portálem je pak třeba Conversation Exchange. Ten funguje zcela zdarma a můžete na něm najít jak společníky k osobní komunikaci, tak tzv. „pen pals“ – lidi, se kterými si jen dopisujete. Třetí možností je spojit se přes internetové komunikační kanály.

Do třetice doporučujeme server Underspeak.

Nejen jazyk

Celkem příjemnou stránkou, kde můžete najít partnera na procvičení cizího jazyka, je Meetup.com. Ta se snaží sdružovat lidi stejného zájmu v různých městech. Jejím cílem je vlastně pomocí internetu dostat lidi od počítače do reálného světa, ve které pak mohou osobně probírat svoje zájmy a diskutovat. Jedním z takových zájmů můžou být právě i cizí jazyky. Na stránce se pak uspořádají různá setkání, jedním z nich je například setkání cizinců žijících v Praze.

Relativně oblíbenou variantou, jak se rozmluvit v jakémkoli jazyce světa, je Couchsurfing. Tato stránka má sice primárně jiný účel – díky ní můžete cestovat s minimálními náklady na ubytování. Pokud se nepodaří odjet za hranice Česka vám samotným a máte volnou postel, matračku nebo aspoň místo na podlaze, můžete si pozvat nějakého cestovatele k vám domů. Server funguje na bázi tříúrovňového ověřovacího systému, takže by se vám prakticky nemělo stát, že u vás bude nocovat někdo, komu byste se jinak vyhnuli obloukem. Navíc si daného člověka můžete předtím, než si ho pozvete k sobě domů, nejdříve „proklepnout“ na kávě. Z jazykového hlediska má ovšem Couchsurfing jednu velkou výhodu. Vy sami si můžete vybrat národnosti, které chcete ve svém bytě ubytovávat. A to na neomezeně dlouhou dobu. Couchsurfing ovšem není jen o ubytování. Na stránce existují různé tematické skupiny, jedna z nich je i přímo zaměřená na studium jazyků. A ve větších městech se i konají pravidelné couchsurfingové srazy, na kterých se setkáte s lidmi z různých koutů světa.

Na závěr dodejme, že jazyk se dá procvičovat také četbou, poslechem rádia nebo sledováním filmů s původními titulky (samozřejmě všechno pouze v originále!). Ale pozor – touto metodou si zlepšíte poslech, naposloucháte si ustálené výrazy a zlepšíte si slovní zásobu, ale rozhodně si tak nezlepšíte vlastní mluvený projev.

Foto: Shutterstock

Další články k tématu