Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

17. 2. 2023 | Aktuality

prezidentské volby
Mladí lidé včetně vysokoškoláků tvoří významnou voličskou skupinu. Během uplynulých prezidentských voleb se proto i kandidáti na novou hlavu státu v rámci svých kampaní zaměřovali mimo jiné i právě na ně. Někteří úspěšně, jiní zas ne tolik. Každopádně jsme se díky tomu dozvěděli spoustu zajímavostí. Takže, kdo do kampaně vkročil v pozitivních teniskách? Komu zaskočil arašíd a dá se jíst sekaná v koblize?

Petr Pavel jedl seklihu

Bývalý generál a čerstvě zvolený prezident Petr Pavel se snažil oslovit mladé voliče čepováním piva v dejvické „nádražce“ nebo připojením k procházce za životní prostředí. Nás ale zaujaly především jeho herní dovednosti.

Na začátku ledna se účastnil živého streamu s gamerem Herdynem, kde si to společně rozdali ve hře Totally Accurate Battle Simulator. Síly byly zpočátku vyrovnané, nakonec však Pavel dokázal zkušeného gamera udolat, když rozstřílel jeho pirátskou pěší jednotkou pořádnou smrští dělových koulí. Ukázalo se totiž, že prezidentský kandidát a důchodce není ve světě videoher žádným nováčkem. V minulosti trávil hodiny u legendární střílečky Doom. Vedle toho budoucí prezident stihl prozradit, že ananas na pizzu si rozhodně nedává.

Na další seš ho pozval influencer, youtuber a recenzent aut MenT, vlastním jménem Jan Macák. V půlhodinovém videu společně s Pavlem zapařili Call of Duty, probrali jezení červů a nenahraditelnost kečupu. MenT poté generálovi ukázal, jak elegantně oloupat banán od špičky.

Za vrchol části volební kampaně zaměřené na mladé pak považujeme kousek, který jsme nazvali generál vs sekliha. A co že se to skrývá pod tímto tajemný názvem? Je to sekaná vložená do sladké koblihy. Pavel nejenže měl odvahu „pochoutku“ okusit, ale dokonce ho vrátila v čase! V dětství si totiž vychutnal tematicky příbuznou mňamku v podobě vánočky se salámem. To máte tak, když otec jednou zapomene nakoupit …

Andrej Babiš pózuje v teniskách

Cílovou skupinou Andreje Babiše jsou sice spíš starší voliči, nicméně ani tak neúspěšný prezidentský kandidát a jeho tým mladinu úplně za hlavu nehodili.  Oslovit se je pokoušeli na sociální síti Instagram, kde se Babiš pochlubil novými teniskami. „Moje nové tenisky Positivity a Optimism od Garyho Vaynerchuka, které jsem si koupil na cesty za vámi,“ napsal k tomu tehdy.

Za mladinou se nakonec skutečně vydal, a to rovnou do školy. Tam mu ale studenti svými otázkami připravili prekérní chvilky. V pořadu K tabuli! televize Prima si uřízl ostudu, když nedokázal vyjmenovat planety sluneční soustavy. Nedozvěděli jsme se od něj ani to, jak se jmenují čtyři žaludky krav. Za to ale přišel s revoluční myšlenku, že právě v žaludku krav vzniká mléko. Bodíky Babiš neposbíral ani u otázky na dílo spisovatele Jaroslava Haška.

Tým prezidentského kandidáta naštěstí rychle zareagoval a na Twitter přidal Babišovu fotku s Osudy dobrého vojáka Švejka a s příslibem, že si knihu předseda hnutí ANO za víkend přečte.

Opravdová Danuše

U sociálních sítích teď chvilku zůstaneme. Jejich královnou by bezesporu mohla být korunována další neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Ta se nijak netajila tím, že cílí právě na mladé voliče. Ovládla Instagram, kam přidávala mimo jiné fotky z chytání ryb nebo od kadeřníka.

Na popud svého syna, který ji v kampani pomáhal, se Nerudová připojila také k aplikaci BeReal. Ta narozdíl od Instagramu nutí uživatele fotit bez přípravy. Zjistili jsme díky tomu, jaké má bývalá rektorka Medelovy univerzity peřiny, nebo že si uřízla kousek prstu.

Tik Tok volby nezachránil

Vedle toho se jako první z kandidátů Nerudová přidala k čínské sociální síti TikTok, kterou z bezpečnostního hlediska odmítl Pavel. Následovali ji další z někdejších prezidentských kandidátů Karel Diviš, a pak i ten nejstarší v boji o Hrad Jaroslav Bašta.

V prosinci a v lednu se přidali Marek Hilšer a Pavel Fischer, kteří stejně jako oba výše zmínění TIkTokeři nepostoupili do druhého kola.  Podle politoložky Evy Lebedové z Univerzity Palackého bylo však zejména pro tyto dva kandidáty už pozdě. „Pokud je to dva týdny před prvním kolem, které je pro ně naprosto rozhodující, je to opravdu pozdě. Reputace a budování důvěry během kampaně se vytváří dlouhodobě,“ uvedla pro Hospodářské noviny.

V kampani jim to sice nepomohlo, ale nás oba senátoři pobavili. Hilšer třeba zpěvem České mše vánoční nebo arašídem, který mu zaskočil, Fischer zase úryvky ze svých rozhovorů. Nejvíc však stálice mezi prezidentskými kandidáty bodovala videem, kde Nerudová a Pavel přiznávají, že při minulé prezidentské volbě hodili hlas právě Fisherovi.

A perlička na závěr. Z roku 2018 pochází i půvabné „domácké“ video z dílny manželů Fisherových publikované na YouTube. V něm jsme se dozvěděli, že Fischer umí nadrobno nakrájet zeleninu, že došel malinový ocet a že ho Karel Schwarzenberg pozval na oslavu svých 80. narozenin.

Zdroje: Aktuálně.cz, AntiYoutuber.cz, HN.cz, Seznam Zprávy.cz, sociální sítě

 

Další články k tématu

Mladí se bojí klimatické změny, ale politika je nezajímá

Mladí se bojí klimatické změny, ale politika je nezajímá

Agentura STEM provedla průzkum mezi mladými lidmi ve věku 15 až 29 let, aby zjistila, co je pro ně v životě důležité a jaké mají názory a postoje. Hraje pro ně podstatnou roli značkové oblečení? Vadilo by jim sousedit s drogově závislými? Chtějí vystoupit z Evropské unie? I na tyto otázky hledali výzkumníci odpovědi. Průzkumu se zúčastnilo 1500 …