Vzdělávání dívek je po pandemii klíčové, země G7 ho plánují podpořit

7. 7. 2021 | Stojí za přečtení

Vzdělávání dívekV době nejtvrdšího lockdownu nemělo až 1,6 miliard dětí a mladých lidí přístup ke vzdělávání. Nejvíce tento problém postihl mladé dívky v méně vyspělých zemích. Dívky, které nechodily do školy, měly mnohem větší pravděpodobnost, že je rodiny donutí uzavřít domluvené manželství, nebo že se stanou oběťmi násilí. Až 20 milionů dívek by se do škol po skončení pandemie již nemuselo znovu vrátit.

Na tento problém chce upozornit Velká Británie v rámci svého předsednictví G7. Během summit zemí velké sedmičky přislíbila země poskytnout částku 430 milionů liber společnosti Global Partnership for Education (Globální partnerství pro vzdělávání). Do inciativy se zapojí také celá Evropská unie.

V praxi podpora ze strany Evropské unie a Velké Británie znamená, že by pomoc v následujících pěti letech mohly dostat miliardy dětí žijící v devadesáti zemích. Získaly by ji například dívky žijící v Nepálu, děti se speciálními vzdělávacími potřebami v Ugandě nebo komunitní školy pro dívky v Afghánistánu.

Jedním příkladem, kde již má pomoc organizace Global Partnership na školství pozitivní dopad, je Keňa. Během pěti let organizace pomohla vytrénovat více než 100 tisíc učitelů a investovala do 60 milionů učebnic pro základní školy. “Většina dětí v naší škole žije ve slumech. Takovýto program jim dává příležitost studovat a stát se tím, kým se mají stát,” uvedl jeden z keňských učitelů, Nicholas Gathemia.

G7 hodlá v této snaze pokračovat. Jako cíl si stanovila do škol dostat 40 milionů dívek a na 20 milionů dívek chce před jejich desátými narozeninami naučit číst.

Pokud budou dívky mít přístup ke vzdělání, povede to k růstu ekonomik i záchraně životů. Dítě, jehož matka umí číst, má o 50 procent větší jistotu, že se dožije věku nad pět let a dvakrát větší šanci, že bude skutečně docházet do školy. Rovněž má o 50 procent větší šanci, že bude naočkováno.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu