Analýza OSN: Kvůli koronaviru se až 12 milionů dětí nenaučí číst

6. 4. 2021 | Aktuality

OSN gramotnostNejnovější analýza Organizace spojených národů ukazuje, že pandemie koronaviru bude mít závažný dopad na celosvětovou gramotnost dětí. Podle OSN je více než polovina dětí, které letos oslaví desáté narozeniny, negramotná a není schopná přečíst ani jednoduchou větu. Celkem jde o 70 milionů dětí. Z tohoto čísla se až 11.5 milionů dětí nenaučí číst kvůli dopadům koronaviru na vzdělávací systém.

One Campaign, organizace, která bojuje proti chudobě, upozorňuje, že největší dopad měl koronavirus na prohloubení sociálních rozdílů. Právě kvůli nerovným podmínkám se odhad míry negramotnosti dětí zvýšil o 17 procent oproti minulému roku, upozorňuje organizace.

„Když se děti do deseti let věku nenaučí číst, významně to ovlivní jejich vzdělání a schopnost se učit, vydělávat peníze a budovat kariéru. (…) To v důsledku brání ekonomickému růstu. Virus nám již sebral mnoho – nesmí nám sebrat i budoucnost milionů dětí,“ varuje výkonný ředitel One Campaign David McNair.

Podle One Campaign pochází 40 procent dětí ohrožených negramotností ze subsaharské Afriky, přičemž nejčastěji se jedná o dívky. Až 20 milionů dětí z této oblasti se po pandemii nevrátí do škol.

„Pokud nebudeme pohotově jednat, odkazem pandemie by mohlo být to, že milionům dětí bude odepřena šance rozumět psanému slovu,“ uvedl McNair. Podle One Campaign bude v roce 2030 v případě nečinnosti až 750 milionů negramotných dětí.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu