Výstava "(Z)boží NOMINACE" - to nejlepší z mladého designu

16. 11. 2011 | Aktuality

Chcete vidět, co nového se rodí v rukou nové generace designerů, z nichž mnozí si kromě samotného tvoření stále ještě procházejí útrapami studentského života? Pak se zajděte podívat do nedávno otevřené Galerie DBK na pražském Budějovickém náměstí. Až do 29. listopadu je tu instalována výstava tvořená těmi soutěžními příspěvky, které byly nominovány na Národní cenu za studentský design 2011.

Mezi vystavenými exponáty samozřejmě nebudou chybět ani ty, které tři nezávislé odborné poroty ocenily – a 10. listopadu i veřejně vyhlásily – jako produkty Dobrého designu (příslušné ocenění získalo celkem 15 autorů), Excelentního designu (tuto cenu si nakonec odneslo pět autorů) a pak samozřejmě i produkt vítězný. Dodejme, že ten je tentokrát velmi netradiční a pro konzervativní část populace jistě i mírně provokativní.

Soutěžní studentské práce najdete v 5. patře Galerie DBK na adrese Budějovická 64, Praha 4 (nedaleko stanice metra Budějovická). Otevřeno je od pondělí do pátku od 9 do 20 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin a vstup je volný.

Soutěž o Národní cenu za studentský design je v České republice pořádána už od roku 1991, letos šlo tedy o její jubilejní ročník. Zapojit se do ní mohou nejen studenti univerzit a vysokých škol, ale i zájemci z oborově zaměřených škol vyšších a středních. Letos bylo do soutěže přihlášeno celkem 186 prací z 12 univerzit a vysokých škol a z 23 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Do užšího výběru poroty prošlo nakonec necelých šest desítek z nich a celkem 21 bylo nakonec oceněno v základních kategoriích a dalších několik pak v kategoriích vedlejších.

Zdroj: www.studentskydesign.cz, www.designcabinet.cz