Vysokoškoláci mohou anonymně známkovat své vyučující

25. 1. 2020 | Aktuality

alphabet-blocks-abc-close-up-education-concept_127657-23516Zpětná vazba na kvalitu výuky a výkladu je důležitá. V zahraničí již delší dobu funguje metoda studentského anonymního hodnocení vyučujících. Studentské evaluace probíhají i na českých školách a na některých mají dokonce vliv na platy pedagogů.

„Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze studentským elektronickým evaluacím už řadu let věnujeme velkou pozornost. Výsledky evaluací se do finančního ohodnocení pedagogů přímo nepromítají, ale představují důležitou zpětnou vazbu pro pedagogy samotné i pro vedení fakulty,“ podělil se o zkušenost se systémem Daniel Soukup, proděkan Filozofické fakulty.

Ne všichni vyučující jsou však ze studentských evaluací nadšeni. Prý hodnocení studentů univerzity občas přikládají až příliš velkou váhu a jejich negativní názor může zpětně negativně ovlivnit i výši výplaty profesora.

„Studenti mají možnost kdykoliv, kohokoliv, jakkoliv hodnotit za výkon, aniž by vyučující měl možnost se hájit. Každé hodnocení je nám okamžitě posíláno na mail. Pokud se nějakému studentovi nelíbí nějaká poznámka vyučujícího, napíše to do evaluace, proděkan si hned druhý den volá dotyčného na kobereček, aby mu vše vyčetl. Dle evaluace studentů se odvíjí výše našeho osobního ohodnocení na výplatních páskách,“ rozebral pro deník Právo situaci jeden z vysokoškolských přednášejících, který si přál zůstat v anonymitě.

Většina univerzit však tvrdí, že platy pedagogů nejsou hodnocením ovlivněny. Například Masarykova univerzita již více let pravidelně provozuje anketu v informačním systému, kde studenti mohou hodnotit všechny předměty, jejichž výuky se účastní. Škola tak získává zpětnou vazbu o oblíbenosti profesorů a samozřejmě kvality jejich výuky. Ankety mají takto potenciál odhalit případné nedostatky ve výuce – pokud na ně poukazuje více studentů, existuje možnost, že daný vyučující dělá něco špatně a je zde prostor pro zlepšení.

Zdroj: https://www.novinky.cz/