Vysokoškoláci by v budoucnu mohli získávat univerzální evropský titul

13. 4. 2024 | Aktuality

evropský VŠ titulStudenti vysokých škol v zemích Evropské unie (EU) by v budoucnu mohli získávat titul, který by uznávalo všech 27 členských států. Návrh představila Evropská komise. Záměrem je lépe propojit evropské vysoké školství a zlepšit konkurenceschopnost absolventů.

„Plánem na existenci evropského titulu reagujeme na potřeby našich studentů, univerzit a jejich zaměstnanců i budoucích zaměstnavatelů dnešních studentů – a vlastně celé Evropy,“ vysvětlila komisařka pro inovace, výzkum, vzdělávání a mládež Iljana Ivanovová.

S návrhem evropského titulu v březnu přišla Evropská komise. Univerzity v EU by titul udělovaly na dobrovolném základě poté, co se shodnou na společném souboru kritérií.

„Komise nyní předložila tři iniciativy na podporu nadnárodní spolupráce mezi institucemi vysokoškolského vzdělávání s konečným cílem vytvořit evropský titul. Dobrovolný evropský titul by byl přínosem pro studenty i vysokoškolskou komunitu, protože by podpořil mobilitu ve vzdělávání v rámci EU a zlepšil průřezové dovednosti studentů,“ uvedla v návrhu Evropská komise.

Dalším krokem bude projednání návrhu. K tomu dojde v nadcházejících měsících. „Komise vyzývá Radu EU, členské státy, univerzity, studenty a hospodářské a sociální partnery, aby společně pracovali na tom, aby se evropský titul stal skutečností,“ doplnila exekutiva EU. Pokud se návrh na univerzálně platný evropský vysokoškolský titul podaří prosadit, dá se čekat, že by ho univerzity mohly začít udělovat v horizontu několika let.

V současnosti mohou čeští studenti navštěvovat vysoké školy kdekoliv v Evropské unii. Ne vždycky má však absolvent možnost nechat si vysokoškolský diplom uznat ve všech zemích. Studenti by díky novému titulu mohli získat více příležitostí ke studiu na více univerzitách v Evropě a s titulem uznávaným po celé EU by bylo rovněž jednodušší žádat o zaměstnání po celém nynějším evropském bloku.

Zdroj: Novinky.cz, Evropská unie

Další články k tématu

Vyhodnocení návštěvnosti portálu VŠ zná vítěze. Jsou jimi FF UK a AMBIS

Vyhodnocení návštěvnosti portálu VŠ zná vítěze. Jsou jimi FF UK a AMBIS

Největší portál pro výběr vysoké školy VysokeSkoly.cz ocenil své nejpopulárnější instituce. Tou vůbec nejnavštěvovanější veřejnou vysokou školou portálu VysokéŠkoly.cz se letos stala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Mezi soukromými institucemi pak zvítězila vysoká škola AMBIS. Ocenění se udělovalo v celkem 12 kategoriích. Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy si zobrazilo necelých 200 tisíc návštěvníků. Stala se tak vůbec nejnavštěvovanější …

3. adventní okénko: Nejseverněji položená univerzita

3. adventní okénko: Nejseverněji položená univerzita

Je třetího prosince a na sníh to zatím nevypadá. Pojďme si proto udělat výlet a podívejme se, která univerzita leží nejseverněji. University of Trømso – Arctic University of Norway leží 400 kilometrů za polárním kruhem. V lednu je zde světlo pouze dvě hodiny, ale zato můžete v temnu koukat na polární záři. Univerzita se v době klimatických …

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Už více než rok jsou aplikace Chat GPT a Open AI přístupné širší veřejnosti. Za tu dobu stihly zásadním způsobem proměnit české školství. Na některých fakultách kvůli těmto aplikacím zrušily bakalářské práce. Jinde jejich používání tolerují, studenti ale umělou inteligenci musí uvést jako zdroj. Studenti Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého od letošního zimního …