Vysoké školy otevírají nové obory

13. 3. 2023 | O studijních oborech

Vysoké školy otevírají nové obory
Vysoké školy v Česku reagují na aktuální trendy i nároky pracovního trhu. Řada z nich proto otevírá nové studijní obory. Vedle oboru asistent radiolog třeba program pro budoucí vývojáře videoher nebo koreanisty.

Filozofická fakulta Univerzity Palackého nabízí nový bakalářský studijní program Korejština pro hospodářskou praxi. V rámci něj si studenti osvojí základní znalosti ekonomie a managementu, a to jak obecné, tak i specifické pro Asii. Naučí se korejsky, dozví se víc o kultuře, historii, společnosti a ekonomické geografii této asijské země. Kromě toho budou mít možnost zúčastnit se překladatelských a tlumočnických kurzů a také kurzů obchodní korejštiny nebo korejštiny pro cestovní ruch.

Dalšími novými bakalářskými obory na filozofické fakultě olomoucké univerzity jsou Angličtina pro tlumočení a překlad a Dějiny umění a památková péče. Magisterské studium pak nově nabízí program Archeologie pro praxi. Nové obory otevírá také pedagogická fakulta, konkrétně obory speciální pedagogiky zaměřené na expresivní přístupy, pedagogické asistentství anebo rozvoj zrakových funkcí, či obor Učitelství pro mateřské školy.

Magisterští studenti budou moct nově absolvovat obor Speciální pedagogika – Poradenství, který podle fakulty nemá v Česku obdoby. Novinkou je také magisterský program Dramaterapie. Ten je zaměřený na studium léčby pomocí divadla, která využívá improvizované scény ke zmírnění psychických poruch a sociálních problémů. Obor se tak řadí mezi léčebnou a speciální pedagogiku.

Přírodovědecká fakulta otevírá jeden nový obor pro magistry, Bioanalytickou laboratorní diagnostiku ve zdravotnictví. Právnická fakulta pak otevře doktorský program Právní dějiny a římské právo. Přihlášky k doktorskému studiu je možné poslat mezi 18. květnem a 18. červnem.

„Při otevírání nových oborů zohledňujeme aktuální požadavky trhu práce a také současné trendy,“ vysvětlil pro ČT24 mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

Nové studijní obory do své nabídky letos zařadila také největší česká vysoká škola. Univerzita Karlova otevřela studijní programy Muzejní studia a obor radiologický asistent. Druhým zmíněným škola reaguje na nedostatek kvalifikovaných radiologů. Aktuálně jich na pracovním trhu chybí přibližně 20 procent. Univerzita Karlova otevírá také nový obor v angličtině s názvem Science, který má studentům otevírat dveře k pracovním příležitostem v zahraničí.

V Praze ještě na chvíli zůstaneme. Na Vysoké škole chemicko-technologické bude možné už od září studovat nový obor průmyslová chemie. Výuka nebude probíhat pouze ve školách, její značná část se uskuteční ve fabrikách. Díky tomu studenti získají teoretické i praktické znalosti. Stejně jako v případě oboru radiologický asistent na Univerzitě Karlově reaguje VŠCHT novým oborem na požadavky firem.

Budoucí magistři se mohou hlásit na nový obor chemická kybernetika. Uplatnění najdou absolventi tohoto oboru jako programátoři řídicích systémů, vývojáři mobilních aplikací pro zařízení průmyslového internetu věcí nebo výzkumní pracovníci v průmyslu robotiky a kybernetiky.

„Chemická kybernetika je jedním z budoucích trendů v oblasti chemie,“ uvedl k nově otevíraným oborům pro ČT24 vedoucí oddělení komunikace školy Michal Janovský. „Ze strany průmyslu je o takto vzdělané absolventy s výraznou praxí přímo v průmyslovém provozu velký zájem,“ doplnil k novému oboru průmyslové chemie.

Západočeská univerzita pak nově nabízí nový obor herní tvorba. Jeho studenti se mimo jiné mohou zúčastnit kurzu designu počítačových her.

Zdroj: Seznam Zprávy, iDNES.cz, Česká televize

Další články k tématu

Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

Vybrat si tu správnou vysokou školu rozhodně není nic jednoduchého. Pokud se rozhodnete špatně, může vám to nepříjemně zkomplikovat život. Proto než odešlete přihlášku, zodpovězte si pár základních otázek. Kde chcete bydlet? Někteří studenti si záměrně hledají univerzitu poblíž svého domova, aby se nemuseli stěhovat. Jiným nevadí odejít na druhý konec republiky, nebo třeba do …

Sedm nejlepších oborů pro lidi, kteří netuší, co chtějí studovat

Sedm nejlepších oborů pro lidi, kteří netuší, co chtějí studovat

Vybrat ten správný vysokoškolský obor není nic snadného. Jsou tací, kteří mají už od dětství jasno, kam budou v dospělosti mířit jejich kariérní kroky.  Spousta lidí ale tápe. Na vysokou školu chtějí, o oboru ale jasno nemají. Pro ty nerozhodné, váhající a tápající jsme připravili přehled oborů, kam se hlásit, když nemáte páru, co chcete studovat. …