Vysoká škola polytechnická v Jihlavě bude mít vlastní kolej

22. 2. 2022 | Aktuality

Vysoká škola polytechnická v JihlavěDo čtyř let by se nepoužívaný areál staré nemocnice v Jihlavě měl stát součástí Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Škola v něm plánuje vybudovat koleje o kapacitě 400 lůžek pro studenty, akademické pracovníky a vědce. Vlastní koleje tato univerzita zatím nemá. Studenti se tak ubytovávají v jedné z budov patřící škole a v pronajatých prostorách od magistrátu města. Ubytovat se zde ale může pouze 160 lidí.

Technický stav prostor od magistrátu už navíc není dostačující. „Využíváme dvě třípodlažní budovy bez zateplení s celkovou kapacitou 125 lůžek na 25 pokojích se sdíleným sociálním zařízením na jednotlivých podlažích. Budovy jsou ve špatném technickém stavu a škola je nucena vynakládat nemalé prostředky na zajištění jejich provozu,“ uvedla Vendula Marešová, mluvčí Vysoké školy polytechnické Jihlava.

Obdobně je na tom budova školy v ulici Fritzova, která je stará už 70 let. „Budova je ve špatném technickém stavu, proniká do ní vlhkost, nemá izolace a její technické zabezpečení je již na hranici životnosti,“ dodala Marešová.

Podle Rady Kraje Vysočina je jedním z důsledků nedostačujících ubytovacích prostor mimo jiné i nižší zájem studentů a akademických pracovníků o univerzitu.

Problém s ubytováním tak v současnosti vnímá škola jako jeden z největších limitů svého rozvoje. „Vznik kolejí podpoří plnohodnotné fungování VŠPJ a pomůže na Vysočinu přilákat talentované studenty i akademické pracovníky a přispěje k rozvoji nejenom akademického života nejenom v rámci krajského města, ale i celého regionu,“ vysvětli stávající rektor školy Václav Báča.

Stejný názor zastává i nově zvolený rektor Zdeněk Horák, který Báču vystřídá ve vedení školy v červenci. „Kampus se zázemím pro studenty posune školu dál,“ okomentoval výstavbu nových kolejí Horák.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Nejstarší budova zlínské univerzity půjde k zemi. Škola postaví novou

Nejstarší budova zlínské univerzity půjde k zemi. Škola postaví novou

V nejstarší budově Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) dosud sídlila technologická fakulta. Nyní se ale objekt postavený v roce 1932 škola chystá zbourat. Důvodem je špatná statika. Na stejném místě místo ní vyroste nová a modernější stavba. Demolice by mohla začít v říjnu. „Zásadním problémem je statika budovy. Konkrétně železobetonový nosný systém, jehož pevnost je tak …