Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

11. 4. 2023 | Studium v zahraničí

Vyrazte na Erasmus
Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie?

Valladolidská univerzita

Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky místní univerzitě. Ta byla založená v roce 1241 a řadí se tak k nejstarším univerzitám v Evropě. Její kampus se vyznačuje propracovanou gotickou a barokní architekturou. Vedle oborů jako je medicína nebo právo má instituce také silnou hudební a divadelní základnu. Krom toho je rájem milovníků knih – její knihovní depozitář čítá téměř milion svazků, včetně tisíců vzácných rukopisů z 10. století.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Univerzita v Salamance

Tou nejstarší univerzitou ve Španělsku, a celkově ve španělsky mluvících zemích, je univerzita v Salamance založená v roce 1134. Její jméno naleznete v historických pramenech v souvislosti s několika významný událostmi světových dějin. Konzultovat s místním geografy sem například v 15. století přijel Kryštof Kolumbus, jehož cesta kolem světa v roce 1492 vyústila v objevení Ameriky.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Univerzita Siena

Univerzita v italské Sieně byla otevřena v roce 1240, byť někteří historikové uvádějí až rok 1357. S ním se pojí i česká stopa. Ranná historie univerzity je totiž spjatá s Karlem IV, který ji vzal pod svou ochranu jakožto jednu z univerzit Svaté říše římské. Dnes je Siena univerzitním městečkem v pravém slova smyslu. V průběhu akademického roku tvoří studenti až polovinu jeho celkové populace. Mezi nejstarší obory, které univerzita nabízí, patří medicína a práva.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Neapolská univerzita Fridricha II

V Itálii ještě chvíli zůstaneme. V jedné z jejích metropolí totiž v roce 1224 vznikla ta úplní první státní univerzita na světě. A funguje tam dodnes. Na čtyřech fakultách zde nyní studuje na 80 tisíc studentů. Kromě fakulty medicíny a zemědělství je součástí univerzity také fakulta polytechnická a humanitní. Když vás zrovna nepohltí historie univerzity, kde mimo jiné učil i Tomáš Akvinský, můžete se v krásné Neapoli vydat i po stopách hrdinky románu Geniální přítelkyně, jejíž domovem bylo právě toto italské město.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Boloňská univerzita

Poslední italskou univerzitou v našem seznamu je zároveň ta vůbec nejstarší univerzita na světě. Boloňská univerzita vznikla už v roce 1088. Je tak vcelku bez podivu, že mezi jejími absolventy najdete ty nejvýznamnější jména světových dějin. Na škole studoval mimo jiné Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Mikuláš Koperník, a ze současnějších jmen třeba Umberto Eco, a také Erasmus Rotterdamský, po němž nese jméno studentský výměnný program. Ve středověku se škola zaměřovala především na výuku práva a dodnes se v prestižních žebříčcích umisťuje mezi 200 nejlepšími vysokými školami na světě.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Univerzita v Paříži

Krásná po architektonické stránce, s bohatou historií a rozesetá po celém francouzském hlavním městě i mimo něj – to všechno je dnes již bývalá Univerzita v Paříži, která je neoddělitelnou součástí hlavního města zhruba od roku 1150. Dějiny této školy jsou podobně divoké jako historie celé země. Školu navštěvovalo mnoho významných jmen francouzské historie, jako byl filozof Voltaire, vědkyně Marie Curie-Skłodowská nebo spisovatel Honoré de Balzac. Dnes je původní pařížská univerzita rozdělena na 13 autonomních univerzit.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus na jedné z těchto univerzit najdete zde.

Oxfordská univerzita

Nejstarší univerzitou v anglicky mluvících zemích je proslulá univerzita v Oxfordu. Dlouhodobě se řadí také mezi nejprestižnější vysoké školy světa. Dostat se na ni není tak rozhodně jednoduchý úkol. Univerzitu byla otevřena v roce 1096. Během své dlouhé historie byla dvakrát uzavřena. Poprvé se tak stalo v roce 1209 po popravě dvou učenců, na jejichž smrt studenti a vyučující zareagovali odchodem ze školy. Mezi její absolventy patří například známý irský dramatik Oscar Wilde, lingvista a autor Pána prstenů J. R. R. Tolkien, nebo herec Rowan Atkinson, který stojí za postavou Mr. Beana. Zdi Oxfordu se ve filmové verzi staly také domovem čaroděje Harryho Pottera.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Cambridgeská univerzita

O něco mladší ale o nic méně prestižní je univerzita v Cambridge, která vznikla v roce 1209. Spojitost mezi rokem prvního uzavření Oxfordské univerzity a vznikem Univerzity v Cambridge není náhodná. Byly to právě učenci, opustivší po popravě svých kolegů Oxford, kteří založili novou univerzitu. Mladší ze dvou nejprestižnějších univerzit Velké Británie prošlo na 120 držitelů Nobelovy ceny. Jejím absolventem je také současný král Karel III, který zde studoval archeologii a historii.

Možnosti studia v rámci programu Erasmus najdete zde.

Zdroj: Career Addict, Top Universities, Seasia, Africa Varsities,

Další články k tématu

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …