Vypěstujte si kreativitu jako návyk

17. 3. 2022 | Stojí za přečtení

kreativitaVymýšlet nové nápady a snažit se být kreativní může být stresující. Někdy vám jednoduše dojde inspirace. Jak ale dokazují výzkumy, svou kreativitu můžete povzbudit celou řadou různých činností. A dokonce se z ní může stát i něco naprosto automatického. „Ačkoliv to může znít zvláštně, kreativitu si můžete vypěstovat jako návyk. To vám pomůže být produktivnější,“ uvádí profesor psychologie na univerzitě v Indianě Jonathan Plucker.

Hrajte si s hračkami

„Ani v nejmenším se nestydím za svou sbírku hraček. Pokud se ocitnete v libovolné silně kreativní společnosti, všude okolo tam najdete hračky,“ uvádí ve své knize “Zig Zag: The Surprising Path to Greater Creativity” (Cik-Cak: Překvapující cesta k větší kreativitě) psycholog Keith Sawyer. Spojitost mezi hračkami a kreativitou by ale vlastně vůbec neměla být překvapivá. Právě děti jsou totiž studnicí nových nápadů, protože dokáží nacházet nová spojení mezi různými věcmi.

Hračky nemusí nutně znamenat věci určené pro nejmenší děti – i když samozřejmě mohou – ale může jít o nejrůznější deskové hry nebo prostě cokoliv zábavného, co člověku pomůže odreagovat se a přijít na jiné myšlenky. K hraní bychom se pak měli snažit přistupovat tak, jak to dělají děti: s bezprostředností a kreativitou, kterou mnozí dospělí postrádají. A pomocí hraček můžeme svým nápadům dát i reálné tvary. Sawyer tak s sebou vždy nosí stavebnici Lego pro případ, že by potřeboval zhmotnit své myšlenky.

Oddávejte se dennímu snění

Dr. Matthew Killingsworth, odborník na lidské štěstí, zastává názor, že snít během dne je jedinečná schopnost, kterou mají pouze lidé. „Umožňuje lidem učit se, plánovat a přemýšlet způsobem, který neovládá žádný jiný živočišný druh,“ říká Killingsworth. Prostřednictvím představ sice člověk nemůže změnit fyzickou realitu kolem sebe, ale ve své mysli může zabrouzdat kamkoliv, kam se mu zlíbí.

Výzkumy potvrzují, že bdělé snění vede k větší kreativitě a přispívá k tomu, že snáz dokážeme řešit problémy. Podle profesora psychiatrie z Harvardu Srini Pillaye by ideální denní snění mohlo vypadat následovně:

  • Procvičujte ho každý den.
  • Omezte vnější rozptýlení a vjemy (pomáhá zavřít oči).
  • Odpočívejte a nic nedělejte, případně se věnujte nenáročnému úkolu, jako je například pletení. Repetitivní úkoly mohou také inspirovat nové nápady.
  • Nesuďte své nápady, nechte je volně plynout. Někdy se dobré nápady zrodí až díky těm špatným.

Zacvičte si

Pro některé lidi je cvičení to největší zlo. Právě pohyb je ale jedním z hnacích motorů kreativity. Ze studie na univerzitě v Leidenu například vyplynulo, že pravidelné cvičení u lidí vedlo k posílení jejich kreativního myšlení. Výzkum na prestižní Stanfordově univerzitě zase odhalil, že kreativitu posiluje úplně obyčejná procházka a více kreativní jste i po ní.

Vědci proto pracují s hypotézou, že fyzická činnost posiluje kreativitu, protože během ní dochází k většímu prokrvení mozku a také protože lidé při pohybu nechávají svou mysl volně se toulat, zatímco se snaží dosáhnout fyzického výkonu.

Nejlepší je pak zahrnout pohybovou aktivitu do své každodenní rutiny „Existují spojení mezi kreativitou a fyzickou aktivitou v každodenním životě,“ míní profesor psychologie Christian Rominger. Rozhodně se však nemusíte denně trápit v posilovně, postačující je pouhá chůze nebo jakákoliv jiná forma pohybu.

Obklopte se kulturou

Obklopit se uměleckými díly jako jsou obrazy nebo knihy pomáhá přicházet s vlastními kreativními nápady. „Kulturní aktivity, jako je návštěva divadla anebo klidně pouhá četba knihy může zesílet spojení mezi oběma polovinami mozku, což pomáhá kreativnímu myšlení,“ vysvětluje neurovědkyně Tara Swartová.

Speciální kategorii v tomto směru tvoří hnutí surrealismu, které odvrhuje racionální svět a hledá novou realitu skrze představivost a sny. Pro povzbuzení kreativity však postačí takřka jakékoliv umělecké dílo bez ohledu na jeho druh.

Zdroj: Inc., Be Brain Fit, Forbes, Fast Company, The New York Times

Další články k tématu

Středoškoláci v Kalifornii si přispí. Nařizuje jim to zákon

Středoškoláci v Kalifornii si přispí. Nařizuje jim to zákon

V Česku se v poslední době vede debata o pozdějším startu vyučování. V americkém státu Kalifornie už na to mají zákon. Podle něj nesmí vyučování začít dřív než v 8:30. Podobný krok nyní zvažují i další státy, mezi nimi například New York nebo New Jersey. Podle neuroložky Beth Ann Malowové je zákon krok správným směrem. „Víme, že když děti …