Vybrali jste si správně? Zjistěte, na jakou práci se hodíte

25. 10. 2021 | Uplatnění studentů a absolventů

volba profeseStudium často určuje, jakým směrem se budou ubírat vaše kariérní kroky. Prakticky v každém oboru je ale nabídka pestrá a požadavky na konkrétních pozicích se různí. Jak si tedy vybrat směr, kterým se po studiu budete ubírat a jak zjistit na jakou práci se hodíte?

Zjistěte, kým jste

Může vám to připadat jako klišé, ale jestli se máte jako student vydat na tu správnou kariérní dráhu, musíte napřed zjistit, kým jste, potažmo kým chcete být. Nejprve zauvažujte nad tím, čeho chcete v životě dosáhnout a co je pro vás nejdůležitější. Jako další krok je důležité zjistit, jakou máte osobnost. Extrovert například načerpává energii mezi lidmi, zatímco introvertovi vyhovuje klidné prostředí.

Odhalte svá nadání

Ideální je taková práce, která vám umožní zpeněžit vaše koníčky a rozvíjet vrozené schopnosti. Zodpovězte si otázky, co vás baví a co vám jde. Vzpomeňte si na letní brigádu či stáž, která vás bavila, a máte na ni šťastné vzpomínky. Vybavte si, který předmět jste na vysoké hravě splnili. Už máte odpovědi? Pokud ano, hledejte práci podle těchto kritérií – takovou, která vás nebude nudit a pro kterou budete mít nadání. Pokud například někoho baví psaní a za slohové práce vždycky dostával jedničky, může se v budoucnu prosadit jako novinář.

Udělejte si test osobnosti

Nejjednodušší způsob, jak zjistit, pro co máte předpoklady, je udělat si test osobnosti. Každý typ osobnosti se hodí na jiný typ práce. Pokud vůbec nevíte, jakým směrem se chcete kariérně ubírat, test osobnosti vás může pomoci nasměrovat. Vyzkoušet můžete třeba takzvaný Myers-Briggs test osobnosti, který vám pomůže odhalit, jak vnímáte svět a jak činíte svá rozhodnutí.

Introvert vs Extrovert

Někteří lidé jsou rádi obklopeni jinými lidmi a je jim příjemné neustále s někým komunikovat. Jiné to naopak vyčerpává a preferují, když mohou pracovat o samotě. Podle toho, do jaké z těchto dvou skupin patříte, můžete zjistit jaká práce se pro vás hodí. Jestliže máte přítomnost lidí rádi, je pravděpodobně, že se budete cítit mizerně, pokud budete muset pracovat jen samostatně. A opačně: pokud nejste komunikativní typ, například práce v prodeji by vám vůbec nemusela být příjemná.

Ujasněte si, jaké máte cíle

Při výběru budoucího zaměstnání si musíte také ujasnit, co přesně od něj očekáváte. Jsou pro vás prioritou peníze? Je pro vás důležitá flexibilita, nebo chcete mít pevně stanovenou pracovní dobu? Chcete cestovat a poznávat svět, nebo se spíš vidíte někde za kancelářským stolem? Na všechny tyto otázky byste měli znát odpovědi, abyste se vydali na tu správnou kariérní dráhu.

Vyzkoušejte si to nanečisto

Dobrý způsob, jak se rozhodnout, jestli jste se vydali na správnou kariérní dráhu, je vyzkoušet si to nanečisto. Může to fungovat například tak, že budete sledovat člověka na určité pracovní pozici, abyste viděli, co dělá a jak vypadá jeho typický pracovní den. To vám umožní udělat si lepší obrázek o tom, jestli by i vám taková práce mohla vyhovovat.

Zdroj: College Cures, College Cures 2

Další články k tématu

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Stáž je výborný způsob, jak během studia získat užitečné pracovní zkušenosti, nové kontakty a třeba si i něco přivydělat. Pro některé studenty je pak stáž vstupenkou k vysněnému zaměstnání. Na co byste se měli na první stáži zaměřit a čemu se naopak obloukem vyhnout? Nesrovnávejte se s ostatními Někteří stážisti mohou mít víc zkušeností než …