VŠE v rámci speciálního programu vychovává špičkové manažery

16. 2. 2004 | O studijních oborech

Nejúspěšnější studenti Vysoké školy ekonomické v Praze se mohou účastnit ojedinelého studijního programu Master`s in International Management, který škola svým absolventům poskytuje. Mezi předpoklady nutné k přijetí nepatří pouze vynikající studijní výsledky, ale také bezchybná znalost alespoň dvou cizích jazyků, komunikativnost, dobrá orientace v oboru…

Nejúspěšnější studenti Vysoké školy ekonomické v Praze se mohou účastnit ojedinělého studijního programu Master”s in International Management, který škola svým absolventům poskytuje. Mezi předpoklady nutné k přijetí nepatří pouze vynikající studijní výsledky ale také bezchybná znalost alespoň dvou cizích jazyků, komunikativnost, dobrá orientace v oboru, mezinárodní ekonomické a politické situaci, vysoké studijní nasazení a zdravé ambice. „Dvousemestrální program je určen studentům s vynikajícími akademickými výsledky a schopnostmi pro výkon manažerských pozic v mezinárodním podnikatelském prostředí,“ říká akademická ředitelka CEMS na VŠE v Praze Helena Sedláčková.

Co je CEMS?

Community of European Management Schools (CEMS) je společenstvím evropských manažerských škol. Založeno bylo v roce 1988 jako spojení akademického prostředí a podnikatelské sféry univerzitami ESADE Barcelona, HEC Paris, Universität zu Köln a Universitá Commerciale Luigi. Cílem seskupení je propojit univerzitní vzdělání s praktickými dovednostmi a zkušenostmi manažerů nejen na úrovni mezinárodní, ale také mezikulturní. V současnosti má 17 akademických členů, přičemž každou evropskou zemi může ve společenství zastupovat pouze jedna škola. Ta musí před přijetím projít přísným hodnocením a schvalovacím řízením. Česká republika je v CEMS od roku 1995 zastoupena Vysokou školou ekonomickou, na které od zahájení výuky programu v roce 1996 program absolvovalo už 63 studentů z jejích řad.

Kromě 17 akademických členů má v CEMS zastoupení i více než 40 velkých národních a nadnárodních společností jako například L´Oréal nebo Hilti. Absolventi během programu si nejen rozšiřují své znalosti v oboru, ale také, a to je důležitější, získávají profesionální dovednosti. Stávají se schopnými řešit reálné problémy v manažerské praxi a jazykové znalosti ze zahraničního pobytu jim umožní komunikaci v mezinárodním prostředí. Tyto předpoklady zvyšují možnost jejich uplatnění a jsou dobrým odrazovým můstkem pro následné budování profesní kariéry. Podniky, se kterými CEMS spolupracuje, také často samy tyto absolventy vyhledávají, protože měli možnost se přesvědčit o schopnostech a flexibilitě účastníků programu.

Co účast na programu obnáší?

Zájemci o účast na programu procházejí přijímacím řízením ve formě tzv. Assessment Centre. K přijetí do programu je potřebné na domácí univerzitě úspěšně absolvovat předměty tzv. společného základu studia – Common Body of Knowledge. Jinými slovy řečeno zájemce musí být studentem magisterského studia na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Součástí studia jsou blokové semináře, ve kterých se studenti seznamují s novými interdiscipli­nárními a kulturními pohledy na management, CEMS kurzy, jejichž součástí jsou komplexní případové studie, a podnikatelské projekty, na kterých v průběhu semestru pracují mezinárodně složené studentské týmy. Jejich úkolem je rozvíjení schopností nutných pro vedení lidí a získání praktických zkušeností nevyhnutelných k práci v manažerské profesi. Součástí programu je povinné absolvování desetitýdenní zahraniční stáže v jedné z partnerských firem programu. Velikou výhodou programu je také skutečnost, že účastníci během jednoho semestru studují na některé ze členských škol CEMS v zahraničí, druhý semestr je absolvován na domácí univerzitě. Naučí se tak, že každá z členských krajin má pří řízení podniků svá specifika, což jim může později pomoci při získání místa na trhu práce v zemích Evropské unie.

Podrobnější informace o programu najdete na www.cems.org

Zdroj: lidovky.cz