VŠ v Kutné Hoře přišla o akreditaci. Studenti musí dostudovat jinde

8. 12. 2022 | Aktuality

VŠ v Kutné Hoře přišla o akreditaciAcademia Rerum Civilium – Vysoká škola politických a společenských věd v Kutné Hoře přišla o akreditaci, desítky studentů nyní budou muset studium dokončit jinde. Instituce totiž nemůže vedle výuky ani pořád zkoušky a státnice. Soud navíc již rozhodl, že škola půjde do insolvence. Dluží na daních i za platy vyučujícím. Podle informací týdeníku Hrot přijde škola možná i o státní souhlas, čímž by definitivně zanikla.

„Rozhodnutí o odnětí akreditace je pravomocné. Vysoká škola tak již nemá oprávnění ke studiu přijímat nové uchazeče, konat výuku, zkoušky ani udělovat akademické tituly,“ potvrdila týdeníku mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Informace o tom, zda probíhá řízení ohledně odebraní státního souhlasu, ale komentovat nemohla.

Ve špatném finančním stavu byla škola údajně již před změnou majitele před několika měsíci. O tom, jak vážná je situace, nový majitel Michal Kapitán dopředu prý nevěděl. „Bylo mi řečeno, že tam jsou menší finanční potíže. Dluh do tří milionů korun, který jsem byl ochoten zaplatit. Toto mi bylo doloženo i v rámci notářského zápisu. Skutečnost ale byla mnohem horší,“ uvedl pro Hrot Kapitán. Podle něj škola ve skutečnosti dluží asi 15 milionů korun. Případem se nyní pravděpodobně bude zabývat také policie, Kapitán totiž kvůli tomu podal trestní oznámení.

O akreditace škola přišla kvůli probíhajícímu insolvenčnímu řízení. Podle ministerstva školství ale nesplnila také další povinnosti. Nezveřejnila například výroční zprávu za loňský rok nebo vnitřní předpisy školy.

Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že škola kromě daní a platů dluží i za nájemné prostor pro výuku a za zdravotní pojištění. Do insolvenčního řízení se zatím přihlásila necelá dvacítka věřitelů. Mezi nimi je i stávající rektor školy Tomáš Koziak, který přihlásil pohledávky za necelý milion korun.

Škola má nyní ze zákona povinnost se o stávající studenty postarat. Podle týdeníku Hrot jim například může zajistit možnost dostudovat na jiné škole s platnou akreditací.

Zdroj: tydenikhrot.cz

Další články k tématu

Krize na filozofických fakultách? Vyučující odchází kvůli platům

Krize na filozofických fakultách? Vyučující odchází kvůli platům

Filozofické fakulty vysokých škol v Moravskoslezském kraji čelí krizi. Vyučující z nich odchází kvůli nízkým platům a přijímají místa na školách, kde jim zaplatí víc. Třeba na středních školách. Podle univerzit nerovné platové podmínky dokonce ohrožují existenci některých oborů. Patří mezi ně čeština, cizí jazyky, psychologie, historie a archeologie. „Mnozí kolegové zejména z filologických kateder odcházejí do …