VŠ, které ještě berou přihlášky

11. 3. 2015 | Přijímací řízení

Pokud jste si ještě nepodali přihlášku na vysokou školu, nemusíte se bát, že by bylo pozdě. Mnoho univerzit přijímá přihlášky k přijímacímu řízení v březnu i v dubnu. Připravili jsme pro vás jejich přehled.

V polovině března – přesněji řečeno 15. 3. 2015 – končí lhůta podávání přihlášek na bakalářské obory Univerzity Pardubice. V případě, že chcete studovat navazující magisterské studium na téže univerzitě, máte čas přesně o měsíc déle, tedy do 15. 4. 2015. V případě oborů bakalářského studia na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem je konečným dnem pro podání přihlášky 16. březen 2015, magisterské studium má pak lhůtu do 31. března. Na některých fakultách této VŠ je ale tento termín přihlášek stejný pro budoucí bakaláře i magistry. (Více informací naleznete zde) .) S 31. březnem končí také lhůta podání přihlášek na Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Konec dubna je pak deadlinem pro uchazeče o studium na pražské Vysoké škole ekonomické. Co se týče Mendelovy univerzity v Brně, do 31. 3. si můžete podat přihlášku např. na Agronomickou či na Lesnickou a dřevařskou fakultu, do 30. dubna pak na Fakultu regionálního rozvoje a mezinárodních studií. Kompletní přehled termínů naleznete zde. Pokud jde o Západočeskou univerzitu v Plzni, na tamní Fakultu aplikovaných věd, Fakultu ekonomickou, Právnickou fakultu, Filozofickou fakultu či Fakultu zdravotnických studií se můžete hlásit do 31. března 2015.

Technické obory

Termíny podání přihlášek na univerzity s technicky zaměřenými obory se liší fakultu od fakulty. V případě brněnského Vysokého učení technického je uzávěrka přihlášek k bakalářskému i k magisterskému studiu 31. březen. (Podrobnější informace naleznete například zde nebo na webových stránkách jednotlivých fakult VUT.) Na ČVUT v Praze na všech fakultách (s výjimkou Fakulty architektury, kde je kvůli talentových přijímacím zkouškám uzávěrka přihlášek mnohem dřív) končí podávání přihlášek s 31. březnem. S 15. dubnem končí podávání přihlášek na Fakultu elektrotechnickou a se 17. dubnem na Fakultu strojní Západočeské univerzity v Plzni. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava to má s termíny přihlášek poněkud komplikovanější, kompletní přehled ale naleznete na této adrese.

Soukromé vysoké školy

Na tento typ škol můžete většinou podávát přihlášky déle než do konce března či dubna. Existují ale i výjimky, kupříkladu Academia Rerum Civilium – Vysoká škola politických a společenských věd, s. r. o. v Kolíně, kam můžete přihlášku poslat do 31. 3. 2015. Filmová akademie M. Ondříčka v Písku má lhůtu pro podání přihlášek také do konce března. Naproti tomu Bankovní institut vysoká škola a. s. v Praze přijímá přihlášky až do 31. srpna 2015. Až do 16. září 2015 se můžete hlásit na vysokou školu ŠKODA AUTO a. s. Existují i školy, které přijímají přihlášky v průběhu celého roku, jako například Literární akademie Josefa Škvoreckého nebo Anglo-americká univerzita v Praze.

Ať už zvolíte studium na soukromé nebo na veřejné vysoké škole, podávání přihlášek lze v dnešní době v případě většiny VŠ vyřídit elektronickou formou, tedy z pohodlí domova a bez stání v dlouhých frontách na poště. I poplatek za přijímací řízení uhradíte jednoduše platbou přes internet. Výše poplatku se pohybuje okolo 500 Kč.

zdroje:

freeimages.com

webové stránky univerzit

Další články k tématu

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Pokud jste si mysleli, že máte v únoru na všechno dost času a prošvihli jste termín podávání přihlášek na vysokou školu, měli jste na řadě škol čas ještě do konce března. Pokud to nevyšlo ani v březnu, ještě pořád nic není ztraceno! Pro všechny nerozhodné a chronické odkládače máme seznam státních vysokých škol, kam se můžete hlásit …