Vrcholí přípravy na mezinárodní konferenci Nekonvenční zdroje elektrické energie

10. 8. 2010 | Tiskové zprávy

Příprava konference, která se uskuteční 8. – 10. září, začíná nabírat na obrátkách. Na průběh jsme se zeptali předsedy organizačního výboru, kterým je – doc. Ing. Petr Bača, Ph. D.

doc. Bača absolvoval Vysoké učení technické v Brně, Fakultu elektrotechniky a informatiky, obor elektrotechnologie. Zde také absolvoval doktorské studium a obhájil docentské habilitační řízení. Odborně se profiluje do problematiky výzkumu a vývoje, diagnostiky a speciálních aplikací chemických zdrojů elektrické energie. Je autorem či spoluautorem řady publikací v odborných časopisech a ve sbornících mezinárodních konferencí. Je členem výboru České elektrotechnické společnosti a výboru ústřední odborné skupiny pro chemické zdroje elektrické energie při ČES. Je hlavním organizátorem mezinárodní konference Nekonvenční zdroje el. energie (www.nzee.cz).

Jak se těšíte na další ročník konference? Ačkoliv je uspořádání konference organizačně značně náročná záležitost, tak se vždy velmi těším na další ročník. Je to totiž jedna z mála možností, kdy člověk může potkat kolegy z příbuzných vědních oborů, na které má během roku velmi málo času. Taková setkání přinesou zajímavá témata, která hýbou vědeckým i občanským světem kolem nás a jsou přínosem pro všechny zúčastněné.

Konference se nenápadně blíží, kolik je již nyní přihlášených účastníků? V současné době máme přihlášeno cca 35 lidí, přičemž ze zkušeností vím, že během posledního týdne můžeme očekávat závěrečný nápor přihlášek.

Co si myslíte, že bude nejzajímavějším tématem konference? Nejzajímavějším tématem bude dozajista problematika kolem fotovoltaiky a dalších obnovitelných zdrojů, jelikož ČEPS i nová vláda mění legislativní podmínky pro výstavbu nových elektráren i jejich provoz.

Kdo by měl být největší osobností celé konference? Nedá se říci, který z přihlášených lidí je největší osobností, všichni přednášející jsou špičkoví odborníci ve svém oboru. Jen namátkově vyjmenuji bez akademických titulů: Pázral, Gregor, Miškovský, ze slovenských kolegů např. Rybár či Dostál.

Je něco na co se opravdu těšíte? Bude to znít sice podivně, ale zajištění hladkého průběhu konference je natolik náročná věc, že nejvíce se těším, až se dostanu do postele (což nikdy nenastane před půlnocí).

Bude na konferenci i další doprovodný program? Ke každé správné konferenci patří neodmyslitelně doprovodný program a nejinak je tomu i u naší konference. Letošní rok chystáme pro účastníky konference novinku, kdy na webových stránkách konference www.nzee.cz, kde se lze na konferenci přihlásit, mají účastníci konference možnost hlasovat o náplni doprovodného programu. Mohou si tak tedy sami určit, co je nejvíce zajímá.

Děkuji za Váš čas.

Informace o fakultě: První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě VUT poprvé již v roce 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetiky, která se později transformovala na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na naší fakultě přes 23 000 absolventů. V roce 2001 získala fakulta současný název – Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) a o rok později získala akreditaci nových moderně pojatých studijních programů ve strukturovaném studiu. Na fakultě studuje více než 4 400 studentů v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Studium na fakultě je orientováno na široké spektrum vědeckých oblastí: řídicí technika a robotika, biomedicínské inženýrství, silnoproudá elektrotechnika a elektronika, elektronika a elektrotechnologie, mikroelektronika, radioelektronika a teleinformatika.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Tiskový kontakt:

Jiří Wagner
manažer vztahů s veřejností
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
VUT v Brně
GSM: 604 504 695
mail: wagner@feec.vutbr.cz
www.feec.vutbr.cz