Vláda schválila 10 dní ředitelského volna kvůli covidu

2. 2. 2022 | Aktuality

ředitelské volno kvůli coviduDeset dní ředitelského volna nebo přechod na distanční výuku – tyto možnosti by už brzy mohly využívat školy v Česku. Zákon, který jednomyslně schválila vláda, počítá také s ošetřovným pro rodiče dětí do 10 let.

„Deset dní mimořádného pandemického ředitelského volna dostalo od vlády zelenou. Ředitelé škol je budou moci využít i na distanční výuku. Obojí generuje rodičům nárok na ošetřovné,“ uvedl na Twitteru ministr školství Petr Gazdík.

Nový zákon se nebude vztahovat pouze na dobu pandemie koronaviru, ale bude mít univerzální platnost. „Je to obecný zákon, který může být v budoucnu uplatněn kdykoli, kdy bude vyhlášena pandemická pohotovost, a ředitelé usoudí, že situace nastala,“ objasnil Gazdík.

Desetidenní ředitelské volno doplní zákon, který ředitelům dovoluje vyhlásit pět volných dnů za rok v případě, že k tomu mají závažné důvody, převážně organizační a technické.

Delší ředitelské volno nebo on-line výuku budou moci vyhlásit základní, střední, vyšší odborné, základní umělecké a jazykové školy, a to jak pro celou školu, tak i pro jednotlivá pracoviště. Účast na distanční výuce bude povinná pro všechny žáky, výjimku budou mít pouze základní umělecké školy a jazykové školy.

Pět dní volna nestačí

Delší možnost volna školy vítají. Některé školy kvůli koronaviru vyhlašují volno už nyní. Zatím mají ale stále k dispozici jen pět dní.

Volno kvůli covidu nově vyhlásilo například pražské Gymnázium Jana Patočky. „Vyhlásila jsem třídenní ředitelské volno (19. až 21. ledna) především z důvodu vysoké nemocnosti v pedagogickém sboru. Celkově se jednalo o 10 nepřítomných pedagogů z přibližně 50. Nemocných žáků bylo k 18. lednu okolo stovky a řada dalších v karanténě,“ vysvětlila ředitelka Jana Drakeová.

Na tomto gymnáziu byly v karanténě celé čtyři třídy a v několika dalších třídách zůstala jen třetina žáků. „Na podzim a před Vánoci jsme ředitelské volno nevyhlásili, takže jsme mohli využít dny, které má ředitel školy ze zákona k dispozici k řešení mimořádné situace,“ doplnila Drakeová.

Řada škol ale ředitelské volno už vyhlásit nemůže, všech pět dní už totiž využila. „Oni si ta ředitelská volna už všichni vyplýtvali. Bylo to jen pět dní a použili to na podzim na prodloužení prázdnin nebo před Vánoci. Takže spíš jedině, že by školu zavřela přímo hygiena, což ale nedělá. Já vím jen o třídách, o celé škole ne. Celé školy asi nastanou až příští týden. Jinak i to ředitelské volno se může týkat jen některých tříd, nemusí být na celé škole,“ uvedl předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu