Většina studentů se chce soustředit na rodinu i kariéru

21. 1. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

Uplatnění studentů
Češti studenti neupřednostňují kariéru před rodinou, spíš než v korporátu chtějí pracovat v menší firmě. Vyplývá to z průzkum společnosti GTS Alive Group, která vydává studentské průkazy ISIC. Průzkum se vedle Česka uskutečnil ještě v dalších šesti zemích a účastnili se ho převážně vysokoškoláci.

Průzkum konkrétně zjišťoval, jestli je pro studenty v budoucnu priorita kariéra nebo rodina. Pro 40 procent oslovených je priorita obojí, 28 procent dává přednost kariéře a 27 procent se chce soustředit na rodinu. Sedm procent studentů prozatím neví.

„V průzkumu jsme se ptali českých studentů také na to, jaké pracovní uplatnění by v budoucnu preferovali. Oproti jiným zemím se jich více vidí jako zaměstnanci menších firem nebo ve státní správě. Naopak korporáty je lákají méně než Rakušany, Španěly či Rumuny. Tři z deseti českých studentů chtějí podnikat, ať už v rámci vlastní firmy, nebo na volné noze,“ vysvětlil Radek Schich, ředitel české pobočky GTS Alive.

Kromě práce a rodiny se průzkum zaměřil také na spokojenost s politickou situací. Z oslovených Čechů označuje domácí politickou situaci za spíše dobrou 30 procent respondentů, za spíše špatnou 43 procent a 17 procent ji vnímá jako velmi špatnou. Devět procent se nedokázalo rozhodnout.

Oproti tomu jen čtyři procenta slovenských studentů vnímá tamní politickou situaci jako spíše dobrou. Třetina z nich ji označila za spíše špatnou a většina – 56 procent oslovených – za velmi špatnou.

Pouhých 40 procent slovenských respondentů pak uvedlo, že jsou spokojení se životem ve své rodné zemi. Naopak 80 procent Čechů je spokojených se životem v Česku. Ze zúčastněných zemí byli nejspokojenější obyvatelé Rakouska a Německa. Slováci skončili na posledním místě.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …

Začněte psát nový příběh a získejte peníze na rozjezd svého byznysu

Začněte psát nový příběh a získejte peníze na rozjezd svého byznysu

Máte nápad. Vymysleli jste skvělý brand. V hlavě máte celý byznys plán. Ale potřebujete peníze. Co teď. Ještě než půjdete do banky, zastavte se. Máte totiž i jiné možnosti, než si vzít úvěr s vysokým úrokem, který je náročný na správu. Poohlédněte se po investičním fondu. Ideálně po takovém, který se soustředí na začínající projekty. …

Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

Každý čtvrtý student Univerzity Palackého v Olomouci chce po absolvování podnikat. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 1500 respondentů. Do podnikání se nejčastěji chtějí pustit studenti z filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Nejvyšší nástupní plat pak chtějí studenti lékařské fakulty. Zájem o podnikání oproti roku 2012 narostl o pět procent. Nejvíc studentů chce ale stále …