V Liberci se otevírá obor Ošetřovatelství - Všeobecná sestra

22. 11. 2004 | Aktuality

Liberecká technická univerzita plánuje od nového akademického roku otevřít nový studijní program Ošetřovatelství – Všeobecná sestra. Univerzita takto reaguje na požadavek Evropské unie, podle které by i zdravotní sestry měly mít vysokoškolské vzdělání.

Liberecká technická univerzita plánuje od nového akademického roku otevřít nový studijní program Ošetřovatelství – Všeobecná sestra. Z tohoto důvodu by měl na univerzitě vzniknout již k 1. prosinci tohoto roku samostatný Ústav zdravotnických studií, který by měl i v budoucnu zastřešovat obory zaměřené na oblast zdravotnictví. Technická univerzita takto reaguje na požadavek Evropské unie, podle které by i zdravotní sestry měly mít vysokoškolské vzdělání.

Nový studijní program je bakalářský a je určen pro zhruba třicet studentů ročně. Výuka by měla probíhat zčásti na samotné univerzitě, zčásti na střední a vyšší zdravotnické škole. „Studijní program je připraven po stránce metodické i personální. Akreditovat ho musí jako obvykle komise ministerstva školství a navíc předtím i komise ministerstva zdravotnictví,“ řekl pro ČTK prorektor univerzity Zdeněk Kůs.

Na programu by se měla dále podílet i liberecká krajská nemocnice, ta by měla zabezpečit praktickou část výuky. Podle slov náměstkyně ředitele nemocnice pro ošetřovatelskou péči Alena Riegerové by v budoucnu až třetinu zdravotnického personálu nemocnice měli tvořit právě absolventi zmíněného programu, ti by měli mít větší kompetence, ale i odpovědnost než absolventi středních škol.

Zdroj: ČTK