Už jste to slyšeli? Studovat ve Skotsku se vyplatí!

10. 12. 2004 | Studium v zahraničí

Země rozsáhlých vřesovišť, mnoha jezer a působivých horských scenérií nabízí možnost, o které ještě mnoho českých studentů neví.

Země rozsáhlých vřesovišť, mnoha jezer a působivých horských scenérií nabízí možnost, o které ještě mnoho českých studentů neví.

Nejenom k britským studentům je Skotsko velkorysé a štědré. Díky výjimce totiž mohou na tamních univerzitách studovat bezplatně jak Britové tak i zahraniční studenti. Pravdou je, že se tato výhoda ale týká pouze těch, jejichž rodiče vydělávají méně jak 21 tisíc liber ročně – tedy zhruba 80 tisíc korun měsíčně. Jenomže, co si budeme povídat – není velkým tajemstvím, že tolik u nás vydělává jen hrstka vyvolených, a tak vláda studentům z Evropské unie s nižším příjmem školné zaplatí. Naopak britští studenti v Anglii za své vysokoškolské studium platit musí, a to až přes jedenáct set liber ročně, což odpovídá zhruba padesáti tisícům korun.

Jedná se tak o velkou příležitost nejenom pro ty studenty, co již na vysoké škole studují, ale zejména pro ty, kteří při přijímacím řízení dosud neměli tolik štěstí. Na druhou stranu je však nutné si uvědomit, že školné je jedna věc a živobytí věc druhá. Náklady na bydlení, jídlo a zábavu zasvěcení odhadují na minimálně 550 liber měsíčně, tedy necelých třicet tisíc korun. Toto si už musí studenti hradit sami.

Náklady na bydlení na koleji se na univerzitě v Glasgow pohybují okolo 240 liber na měsíc. Přestože se univerzity snaží vyjít studentům vstříc, jedná se stále o poměrně vysokou částku. Většina studentů si proto během studií přivydělává, řada z nich také pobírá školní stipendia. Minimální mzda ve Skotsku činí asi 4,5 libry za hodinu. Vzhledem k uvedeným nákladům na bydlení a ostatní záležitosti by však studenti při takové mzdě museli odpracovat asi 30 hodin týdně, což už rozhodně koliduje se samotným studiem.

Přesto již na skotských univerzitách nemálo českých studentů nabírá své zahraniční zkušenosti. Možnosti studijních oborů jsou široké a řada z nich se dá rovněž absolvovat s pomocí známého programu Sokrates.

Výjimka hrazeného školného na skotských univerzitách se však nevztahuje na studenty doktorských programů. Ti pak mají v podstatě dvě možnosti – buď si na školné vydělat prací a zaplatit tak okolo tří tisíc liber ročně nebo mohou požádat o grant. To se týká těch, kteří na škole zároveň vyučují a zpracovávají postgraduální práci – za ně pak školné zaplatí univerzita.

Absolvování zahraniční stáže už je dnes téměř nezbytností. Zatímco se dříve lidé ptali: „Byl jsi na nějaké stáži?“ uslyšíte dnes spíše otázku typu: „Kde jsi byl na stáži.“ …a to se vyplatí!

Další články k tématu