Ústní pohovor – co a jak

19. 5. 2017 | Rady maturantům

Poprvé se tváří v tvář potkat s vyučujícími. Poprvé sednout do lavice a vést dialog na půdě vysoké školy. Poprvé osobně dokázat, že na svůj vysněný obor patříte. To je ústní pohovor při přijímacích zkouškách. Poradíme vám, jak se při něm blýsknout.

Ústní pohovor je buď jediná, nebo, vedle písemného testu, jedna ze dvou částí přijímacího řízení na vysokou školu. Někdy může jít jen o formalitu, ale častěji pohovor bývá důležitý pro celkové pořadí přijatých studentů. Radíme vám proto, abyste se na něj pečlivě připravili.

O co jde?

Většinou přijdete před několikačlennou komisi složenou z vašich potenciálních budoucích vyučujících. Vy si s sebou přinesete zpravidla seznam přečtené literatury, u některých oborů také ukázky vašich prací. A pak budete mít určený čas, během kterého se budou učitelé ptát, a vy odpovídat.

Otázky a odpovědi

Každý pohovor bude trochu jiný, některé otázky se v nich ale vyskytují častěji než jiné. A popravdě, i odpovědi na ně jsou často dost podobné. Zkuste být originální, ale také řekněte komisi, co chce slyšet.

„Proč bychom měli vzít právě vás?“ Otázku, proč chcete studovat právě ten daný obor, čekejte na 100 %. Odpověď si dobře rozmyslete. Nestačí říct, že vás to baví, nebo že vám to doporučili rodiče. Ukažte, že se o obor opravdu zajímáte, přineste ukázky vaší práce nebo doklady o vaší aktivitě. Pokud nic takového nemáte, mluvte o svých plánech do budoucna. Pokud bude atmosféra při pohovoru dobrá, můžete použít i vtip, ale vkusně.

„Co jste četl/a?“ Seznam odborné literatury (a možná i beletrie) nejspíš budete mít v ruce. Pokud vás nechá komise vybrat, nekrčte ramena, ale jmenujte knihy, které dobře znáte a o kterých se dovedete s vyučujícími bavit. Pokud po druhé otázce zjistí, že jste přečetli jen úvod a recenze na obálce, nevzbudíte nejlepší dojem.

„Libovolné otázky z testu/oboru.“ Pokud jste psali před pohovorem test, možná se bude rozebírat, co jste (ne)věděli, komise se vás může zeptat i na hodnocení celého průběhu přijímacího řízení. Pokud jste test nepsali, neznamená to, že se vám oborové otázky vyhnou. Okruhy jsou zpravidla předem zveřejněné na webových stránkách školy. Přečtěte si je a připravte se na ně. Tady bude potřeba dávka improvizace v závislosti na konkrétní otázce, ale neměli byste úplně vařit z vody.

Co na sebe

Pokud se hlásíte na umělecký obor, kravata ani pouzdrová sukně nejspíš nebudou potřeba. Na většině škol se ale čeká určitý dress code, zpravidla smart casual. Dámy by měly přijít ve slušných šatech, sukni s halenkou nebo v kostýmku. Páni udělají nejlépe, když přijdou v obleku, kravata je na vašem uvážení.

Co s sebou

Nezapomeňte si veškeré důležité dokumenty – zejména občanský průkaz a pozvánku. Pozorně si přečtěte pokyny ve zvacím dopise, abyste nezapomněli seznam literatury a další dokumenty.

Také není od věci zjistit, kdo je v komisi a čím se daní vyučující zabývají. Dokážete se tak lépe připravit, zaměřit se na důležité okruhy otázek.

Na co si dát pozor

S určitou dávkou nervozity se v těchto případech počítá. Zkuste ale mluvit k věci, seďte rovně, pokuste se působit sebevědomě a co nejpřirozeněji. Přece jen jste tu od toho, abyste sami sebe „prodali“. Pokud bude komise ve špatné náladě nebo zbytečně rýpavá, nenechte se rozhodit. Pokud nerozumíte otázce, zeptejte se. A v hlavě si předem zodpovězte otázku: „Proč bych zrovna já měl studovat tenhle obor?“ Srovnáte si tak v hlavě argumenty a u samotného pohovoru půjde všechno snáz.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu