Uplatnění absolventů VŠ + nejlépe placené obory

11. 12. 2007 | Aktuality

Jak si vedou absolventi jednotlivých vysokých škol a univerzit v praxi? Po studentech kterých oborů je na trhu práce největší sháňka? Kdo dosahuje při zahájení pracovní kariéry nejvyššího nástupního platu? Odpovědi na zmíněné otázky naleznete v následujícím článku.

Na žebříčku poptávky se nejlépe umístili absolventi fakulty managmentu Vysoké školy ekonomické v Praze, Filmové a televizní fakulty na Akademii múzických umění v Praze a Matematicko-fyzikální fakulty na Karlově univerzitě. Podobně si počínali i bývalí studenti farmaceutických, lékařských, či pedagogických fakult. Naproti tomu studenti veterinárního lékařství, agronomní, či zemědělské fakulty se potýkali s vyšší mírou nezaměstnanosti.

Podrobnější informace týkající se uplatnění bývalých studentů vysokých škol naleznete na následujích odkazech: Jak se uplatňují absolventi VŠ, Průměrná nezaměstnanost absolventů jednotlivých oborů.

Nejvyšší platové úrovně dosahují v počátcích své kariéry počítačoví odborníci, manažeři, informatici, marketingoví odborníci a právníci. Obdobně si vedou i zaměstnanci bank a pojišťoven, či strojní inženýři. Asistenti vysokých škol, učitelé a lékaři musí naopak počítat s nižším nástupním platem.

Tabulka: Jaké platy mohou očekávat absolventi s čerstvým vysokoškolským diplomem?.

Zdroje: www.idnes.cz, www.tutor.cz